Beurzen eindigen slechte maand

De effectenbeurzen op Wall Street en in Europa besloten gisteren een van de meest dramatische beursmaanden ooit. De meeste internationale indices wisten de laatste handelsdag nog wel met een plusje af te sluiten.

Maar de dagwinst verbleekte bij het verlies in de maand oktober. De Amsterdamse AEX-index kelderde 20 procent en in New York verloor de toonaangevende Dow-Jonesindex 14 procent. Er zijn weinig maanden in de geschiedenis waarin westerse indices meer terrein verloren. Gisteren stegen de koersen weer. De AEX sloot af met een dagwinst van 3,9 procent en de Dow-Jones met 1,5 procent.

Een positief teken was dat de interbancaire rente, de rente die banken elkaar voor leningen in rekening brengen, daalde tot 3,03 procent gisteren, donderdag stond deze nog op 3,19 procent en een week eerder op 3,54 procent.

De beurskoersen werden de afgelopen maand getroffen door de effecten van de financiële crisis en de tekenen dat een wereldwijde recessie onontkoombaar is.

De financiële sector kreeg de grootste klappen. In Nederland zagen bankverzekeraar ING en Aegon beiden 50 procent van de koers verdampen. Beiden kregen afgelopen maand een kapitaalinjectie van de overheid. Bank en verzekeraar Fortis werd genationaliseerd en haar beurskoers is nu 80 procent minder waard dan een maand geleden.

Deskundigen verwachten niet dat de onrust op de financiële markten snel zal afnemen. De signalen voor de recessie worden immers steeds sterker. In de Verenigde Staten bleek gisteren dat consumenten in september minder hadden uitgegeven dan de maand ervoor. Het was voor het eerst in twee jaar dat dit gebeurde. Een ander onderzoek liet zien dat het consumentenvertrouwen in de VS in oktober sneller afnam dan ooit tevoren.