Benoeming Aboutaleb feit

Ahmed Aboutaleb (47) is gisteren door het kabinet formeel benoemd tot burgemeester van Rotterdam. Hij volgt Ivo Opstelten op, die per 1 januari vertrekt. Premier Balkenende en vicepremier en PvdA-leider Bos zeiden na afloop van de ministerraad dat Rotterdam met Aboutaleb kan rekenen op een daadkrachtige burgemeester. Balkenende typeerde de huidige staatssecretaris van Sociale Zaken als iemand die „bruggen kan slaan tussen mensen”. „Het is een van de beste mensen van de PvdA”, aldus Bos.

Nadat Aboutaleb medio oktober was voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Rotterdam, uitte vooral fractievoorzitter Sørensen van Leefbaar Rotterdam veel kritiek. Hij hekelde, evenals de PVV, het feit dat Aboutaleb behalve een Nederlands ook een Marokkaans paspoort heeft. Aboutaleb ging gisteren tijdens een werkbezoek kort in op de kritiek. „Ik woon al 32 jaar in Nederland en ben ook Nederlander.”