AZ vindt boete om Alves ?te zot voor woorden?

De tuchtcommissie van de KNVB heeft AZ gisteren een boete opgelegd van 25.000 euro. De Alkmaarse club worden bestraft omdat ze bij de onderhandelingen voor de transfer van Afonso Alves gebruik hebben gemaakt van een niet-gelicentieerde spelersmakelaar. SC Heerenveen, de toenmalige club van Alves, werd vrijgesproken.

AZ wilde de Braziliaanse aanvaller in de winterstop van het afgelopen seizoen overnemen van Heerenveen. Alves ondertekende op 23 december ook een conceptcontract bij AZ, net als de zaakwaarnemers Caio Ziller en Roberto Tiburcio die echter niet over de juiste papieren beschikten. De verbintenis was daardoor ongeldig. De aanvaller verruilde de Friese club eind januari uiteindelijk voor het Engelse Middlesbrough. Dat kon omdat in de voorlopige overeenkomst een clausule was opgenomen dat Alves eerst ruggespraak moest plegen met zijn advocaat Ribeiro in Brazilië. Hij was wel bevoegd als zaakwaarnemer op te treden.

AZ-woordvoerder Klaas Wilting reageerde verbijsterd op de uitspraak van de tuchtcommissie. „Dit is te zot voor woorden. Ik heb het al eerder gezegd, in de voetballerij is blijkbaar alles mogelijk.”

Wilting weigerde met de beschuldigende vinger te wijzen naar het ‘kamp Alves’. Maar AZ treft volgens hem zeker geen blaam. „Vanaf het begin af aan hebben de mensen van AZ heel integer gewerkt, misschien zelfs wel té. Alles is in volledig vertrouwen gegaan. Je denkt dat je de goede handtekeningen hebt en dan word je uiteindelijk zo geschoffeerd”, verzuchtte Wilting.

AZ overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak van de tuchtcommissie. De club heeft vier dagen om zich daarover te beraden.

In de wedstrijd vanavond tegen Heerenveen mist AZ de geblesseerde Moussa Dembélé, Gill Swerts, Kees Luijckx en Jeremain Lens. Bij de Friese ploeg ontbreekt Danjijel Pranjic. Het is nog steeds onduidelijk wat de kwetsuur inhoudt van Dembélé. Hij blesseerde zijn knie bij de warming-up voor de interland België-Spanje. Vermoedelijk zal een kijkoperatie uitsluitsel moeten geven over de aard van de blessure. (ANP)