Aronian als journalist

Op de website van de Duitse firma Chessbase gaf Levon Aronian zijn visie op de WK-partijen tussen Anand en Kramnik. Toen hij na de derde en de vierde partij verstek liet gaan, dacht ik dat hij het te druk had met zijn eigen partijen voor het Europese clubkampioenschap in Kallithea, maar daar lag het niet aan.

Aronian had in Kallithea geen internetverbinding gehad. Niet doordat dit Griekse kustdorpje van moderne communicatiemiddelen verstoken zou zijn, maar doordat de Wifi zone in het hotel de honderden schakers die met hun laptops verbinding zochten niet allemaal aankon.

Een dag later stuurde Aronian alsnog zijn verslag, als sms-bericht. Ontroerend dat een van de beste schakers van de wereld bereid is tot zulk nederig handwerk. Al waren zijn artikeltjes niet lang, het moet toch geen pretje zijn geweest om ze als sms op te schrijven.

Het deed me denken aan de tijd toen de schaakjournalisten nog niet met computers werkten en hun stukjes doorbelden. Een verhaaltje doorbellen was geen probleem, maar een schaakpartij was lastig.

Meestal hadden de mensen die het moesten opschrijven ervaring met schaakzetten en dan viel het wel mee, omdat je je kon beperken tot beschrijvingen als ‘paard Gerard één naar Ferdinand drie’. We deden toen nog aan lange notatie.

In de zeldzame gevallen dat je met iemand sprak die geen schaakervaring had, moest een zet als 1. Pg1-f3 de volledige behandeling krijgen, met punt, spatie, grote Pieter, kleine Gerard, streepje, enzovoort. Ik ben er niet rouwig om dat het tegenwoordig anders gaat, maar zoals we aan Aronian zien geven nieuwe communicatiemiddelen weer nieuwe problemen.

Aronian speelde in Kallithea voor de Armeense club MIKA, die met Magnus Carlsen aan het eerste bord als een van de favorieten gold. Het viel tegen, want MIKA werd slechts twaalfde. Kampioen van Europa werd Oeral Sverdlovskaja, met grote kanonnen als Radjabov, Kamsky, Shirov en Grisjtsjoek.

Vorige week donderdag was de laatste ronde en veel spelers moesten daarna snel hun koffers pakken om de volgende ochtend vroeg door te reizen naar Duitsland voor de Bundesliga. Onder hen was Peter Svidler, die een wel erg zwaar programma had.

Zaterdag en zondag speelde hij voor de club Baden-Baden, die in Kallithea tweede was geworden, in München voor de Bundesliga. Daarna moest hij naar Sint Petersburg, want daar was dinsdag de play-off van het Russisch kampioenschap. Svidler won en werd voor de vijfde keer kampioen van Rusland. Het lijkt op de spreekwoordelijke Amerikaanse toerist die in razende vaart Europa doet en zegt: het is vandaag dinsdag, dus dit moet Sint Petersburg zijn.

Levon Aronian (MIKA) - Andrei Volokitin (Saransk), ECC Kallithea

1. d4 d5 2. c4 c6 3. Pc3 Pf6 4. e3 g6 5. Pf3 Lg7 6. h3 0-0 7. Ld3 Le6 8. Pg5 Een nieuwe zet die het begin is van een agressief strijdplan. >8...Lf5 9. Lxf5 gxf5 10. Db3 Db6 11. Dc2 e6 12. g4 Zwart heeft nu allerlei manieren om op wits pionoffer te reageren en ik kan niet zeggen wat het beste is. 12...h6 13. Pf3 fxg4 14. hxg4 Pxg4 15. e4 Nog een pionoffer. Het is duidelijk dat wit er mooie aanvalskansen voor krijgt. 15...dxc4 16. e5 Pd7 17. Le3 f5 18. 0-0-0 c5 19. d5 f4 Tot nu toe was het misschien in orde wat zwart deed, maar met zijn laatste zet steekt hij zijn hoofd in de bek van een tijger. Na 19...Tae8 of 19...Pdxe5 20. Pxe5 Pxe5 zou zwart de aanval misschien overleven. 20. Pg5 Heeft zwart dit over het hoofd gezien? Het moet haast wel, want niemand begint vrijwillig aan de koningsmars waartoe hij nu gedwongen is. 20...hxg5 21. Dh7+ Kf7 22. Pe4 Ook 22. dxe6+ Dxe6 (of 22...Kxe6 23. Txd7 Kxd7 24. Dxg7+ en wit wint) 23. Pe4 zou sterk zijn. 22...exd5 23. e6+ Kxe6 24. Dxg7 De vier pionnen die wit achter staat zijn een kleine investering voor zo’n aanval. 24...Pgf6

Nu hoopt zwart na 25. Pxg5+ Kd6 26. Lxf4+ Kc6 zijn koning min of meer in veiligheid te brengen. Wit heeft echter iets dat mooier en veel sterker is. 25. Lxc5 Pxc5 26. Pxc5+ Dxc5 Het heeft geen zin om het stukoffer te weigeren, want na 26...Kd6 27. Pxb7+ Kc6 28. Tde1 wint wit ook in de aanval. 27. Tde1+ Kf5 Aan de andere kant van het bord zou zwarts koning ook sneuvelen: 27...Kd6 28. De7+ Kc6 29. Te6+ Kb5 30. a4+ en wit wint. 28. Th5 De ene mooie zet na de andere. 28...Pxh5 29. Te5+ Kg4 30. Dxg5+ Kf3 31. Dxh5+ Kxf2 32. De2+ Zwart gaf op, want hij gaat mat.

    • Hans Ree