Arme audiofielen

Smaken verschillen, oren ook. Maar kan er echt geen betere koptelefoon bij die nieuwe muziekspeler?

Arme audiofielen. Beeld Pepijn Barnard Barnard, Pepijn

Gooi een (oude) mp3-speler tegen de muur. Bekijk vervolgens de onderdelen:  waarschijnlijk ligt er voor niet meer dan  een paar tientjes aan elektronica op de grond.

Apple, Creative, Sandisk en  Samsung: de meeste grote merken die muziekspelers bouwen geven liefst zo weinig mogelijk geld uit. En dat hoor je vooral aan de bijgeleverde koptelefoons, die je over het algemeen niet niet voor je plezier op zet.

Terwijl mp3-spelers goedkoper worden, worden koptelefoons luxer en duurder. Gerenommeerde fabrikanten als Shure en Sennheiser verkopen speciale iPod-versies (lees: een wit snoertje) voor honderd euro of meer. Of oortjes met extra speakertjes, om de audiofielen te bevredigen. 

Zakenreizigers betalen grif 398 euro voor de Bose Quiet Comfort 3, een kwaliteitskoptelefoon die extern geluid wegfiltert.  Ook hip: de grote koptelefoons met retro hifi-look. Niets coolers dan twee enorme bollen op de oren, liefst met een dik krulsnoer. En voor thuis dan een glazen hoofd, de koptelefoonstandaard uit de jaren zeventig.  

Een  hoofdtelefoon die over de oren valt is een oplossing voor het probleem dat veel mensen hebben met in-ear setjes: een slechte aansluiting op de gehoorgang. De ‘plug’ moet passen, anders worden trillingen niet goed doorgegeven.  Zangers en muzikanten laten hun oren volgieten met was, en op die basis wordt een persoonlijke oorafdruk gemaakt. Door de perfecte aansluiting lekt er geen geluid meer en is de klank beter te controleren. Maar gegoten oortjes zijn prijzig. Het betaalbare alternatief zijn de oortjes met verschillende opzetpluggen, verkrijgbaar in S(mall), M(edium) en L(arge). In dit geval loont het de moeite om te experimenteren. 

Doppen

Langzaamaan zien ook de fabrikanten van mp3-spelers in dat muziekliefhebbers geld over hebben voor goede klank. Sony Walkmans hebben vaak prima doppen en ook de Creative Zen XFi gaat prat op z’n koptelefoon. Zelfs Apple betert zijn  leven. Voor de iPod/iPhone is er een in-ear setje dat beter aansluit op de oren. Dat kost wel wel 79 euro extra. Duur? Het kan nog veel erger. M-Digitaal mocht even spelen met de MX W1 van Sennheiser, een volledig draadloze koptelefoon. De oortjes van de MX W1 hebben elk een klein ontvangertje en een mini-accu ingebouwd en wegen toch nog geen 15 gram per stuk. Mooi staaltje techniek, hoor. De zender wordt met een elastiekje aan de audiobron vastgeknoopt – dat is dan weer wat minder geavanceerd.

Sennheiser houdt het oortje goed op z’n plaats met een extra pootje dat je in het binnenste randje van het buitenoor moet schroeven. Comfortabel is anders, maar na een tijdje vergeet je het gevoel dat je met enorme flaporen door de wereld wandelt. Mensen staren je aan omdat ze denken dat je continu aan het bellen bent; de MX W1-oortjes lijken namelijk sprekend op zo’n bluetooth praatpaaltje.

En waarschijnlijk kijken ze ook vol afgrijzen naar iemand die 399 euro durft uit te geven aan een koptelefoon.

    • Marc Hijink