Appeltaart van de bakplaat

Ingrediënten voor een bakplaat van ongeveer 30 bij 40 centimeter:

450 gram zelfrijzend bakmeel, 300 gram koude boter in kleine stukjes en wat boter om de bakplaat in te vetten, 250 gram basterdsuiker, een losgeklopt klein ei, sap van een citroen, rasp van een citroenschil, een snuf zout, 75 gram suiker, 1,5 kilo goudrenetten, 2 theelepels kaneelpoeder, 3 eetlepels custardpoeder, 100 gram rozijnen, 225 gram verkruimelde amandelspijs bewerkt volgens de aanwijzing op de verpakking, 40 gram geroosterd amandelschaafsel, poedersuiker.

Bereiding

Meng de blokjes boter met de basterdsuiker, voeg het gezeefde bakmeel, het zout en het ei toe en meng in de foodprocessor, of ‘wrijvend’ tussen de handen, tot een korrelig deeg. Kneed het deeg met de hand tot een bal. Zet het deeg afgedekt ten minste een uur in de ijskast.

Warm de oven voor op 175 graden. Laat de rozijnen wellen in lauwwarm water. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. Besprenkel ze met citroensap. Voeg de citroenrasp, de suiker gemengd met de kaneelpoeder, de custardpoeder, de gewelde rozijnen toe en meng alles door elkaar.

Bekleed de ingevette bakplaat met het deeg. Strooi de kruimels amandelspijs over de bodem en druk ze aan. Verdeel het appelmengsel er overheen.

Plaats het bakblik midden in de oven. Bak de appeltaart gaar in ongeveer 45 minuten. Goed laten afkoelen en bestrooien met geroosterde amandelsnippers en poedersuiker.