Al Green feilloos in diepe registers

Pop: Al Green. Gehoord: 31/10 Paradiso, Amsterdam.

Waarom zouden zoveel mensen door de stem van Al Green in vervoering worden gebracht? Die stem kreunt, krioelt en verleidt, dat om te beginnen. Maar de kracht zit hem ook in de beheersing. Green laat zijn stem hoog en laag langs de toonladders rollen, iedere stembuiging is onder controle. Green gebruikt die stem als instrument om het menselijk gemoed af te tasten, en de troostende werking laat niemand onberoerd.

Dat bleek gisteravond toen Al Green een optreden gaf in een bomvol Paradiso, Amsterdam. Nog voor hij een woord had gezongen, kreeg hij een lange ovatie. De 62-jarige Green stond voor het eerst in Amsterdam, en gaf een kort maar krachtig optreden. Hij werd begeleid door een grote band met een blazerssectie, twee pianisten, achtergrondzangeressen, en twee mannelijke dansers die soms synchroon, soms spontaan de muziek met hun bewegingen illustreerden.

Ook Green zelf was opvallend beweeglijk. Soepel danste hij met kleine pasjes over het podium, of vertaalde de smart in zijn stem in een pijnlijk elkaar krimpende houding.

De soul van Green is gemaakt om te verleiden, dat zei hij er gisteravond nog even bij, maar hoe zoetgevooisd ook, zijn muziek is nooit glad. Dankzij de ronkende kracht van de band, en dankzij die stem. In het hoog klonk hij soms wat zacht, maar het diepere register was feilloos.

Green, in driedelig pak, was voorbeeldig als levende legende. Hier geen preken of tijd rekken met lange instrumentale intermezzo’s. Integendeel, het ene nummer was nog niet afgelopen of hij leidde het volgende al in. Het optreden begon met recente liedjes, zoals I Can’t Stop, en greep in het tweede deel terug op Greens rijke historie: Tired Of Being Alone, Still In Love With You, Let’s Stay Together en de jubelende finale Love Ans Happiness. Alles werd met gretigheid en enthousiasme gebracht. En opnieuw bleek: Greens stem is een balsem op de ziel. Zijn liedjes hebben geen scherpe randjes, ze zijn uitsluitend weldadig. Als rozen zonder doornen, als champagne zonder kater.

    • Door
    • Hester Carvalho