Akkoord over Kazachs olieveld

Een consortium van overwegend westerse oliemaatschappijen heeft gisteren met Kazachstan een definitief akkoord getekend over de verdere ontwikkeling en exploitatie van het olieveld Kashagan. Over het project, waaraan ook Shell meewerkt, is maandenlang onderhandeld. Het gaat mogelijk om de grootste olievondst in de Kaspische Zee ooit. Volgens het akkoord begint de productie uit het olieveld uiterlijk eind 2012. Binnen drie jaar moet de productie worden verhoogd van 75.000 tot 450.000 vaten olie per dag. Kazachstan legde het werk aan het veld een jaar geleden stil. Het eiste dat het staatsoliebedrijf KazMunaiGas (KMG) een groter aandeel zou krijgen. Het consortium stemde er begin dit jaar al mee in dat KMG een aandeel zou krijgen van ruim 16 procent, net zo groot als dat van de anderen.