Windows 7, de eerste testversie en Office Web

Desktop Windows 7 Nieuwsgierig naar de opvolger van Windows Vista? De eerste beschouwingen van Windows 7 verschijnen online nu Microsoft de eerste release heeft vrijgegeven aan ontwikkelaars op de PDC-bijeenkomst, in Los Angeles deze week. Op ZDNet.com is al een uitgebreide selectie screenshots te zien van de nieuwe Windows 7-interface. Die wijkt toch enigszins af

Desktop Windows 7 Desktop Windows 7

Nieuwsgierig naar de opvolger van Windows Vista? De eerste beschouwingen van Windows 7 verschijnen online nu Microsoft de eerste release heeft vrijgegeven aan ontwikkelaars op de PDC-bijeenkomst, in Los Angeles deze week.

Op ZDNet.com is al een uitgebreide selectie screenshots te zien van de nieuwe Windows 7-interface. Die wijkt toch enigszins af van de Vista desktop, met onder meer een grotere taakbalk.

Taakbalk Windows 7

Taakbalk Windows 7Taakbalk Windows 7

Als je met de muis over de taakbalk beweegt, zijn de verborgen applicaties door middel van een klein plaatje te zien. Beweeg met de muis over dat kleine plaatje en er komt een volledige, grote preview van de applicatie in beeld, zonder dat je het programma daadwerkelijk activeert.

Gadgets in Windows 7

Gadgets in Windows 7 Gadgets in Windows 7

De desktop is flexibeler in te richten, met gadgets (kleine hulpapplicaties) die nu overal op je bureaublad geplaatst kunnen worden in  plaats van alleen aan de rechterkant. Hier overigens nog een rijtje screenshots van Windows 7, van News.com

Er komt vermoedelijk geen publieke bêtaversie van Windows 7, zoals dat bij Windows Vista wel het geval was. Volgens Microsoft-kenner Ed Bott moet dat voorkomen dat er voor het verschijnen van het besturingssysteem weer ‘oeverloos commentaar’ wordt gegeven op het product. Overigens heeft dat commentaar niet tot een foutloze release van Vista geleid, maar dat terzijde. De tweede service pack voor Vista is immers onderweg. De releasedatum van Windows 7 nu, met een natte vinger, geschat op mei 2009 tot begin 2010. Microsoft wil nog geen precieze indicatie geven over het moment waarop Vista’s opvolger in de winkel ligt.

Web Office

MS Word in de browser

MS Word in de browserMS Word in de browser

Microsoft kondigde op PDC ook eindelijk een web-versie aan van Microsoft Office, als reactie op Google Documents. Zo kun je volwaardig Word-documenten schrijven en bewerken in de browser, zoals in de screenshot aan de rechterkant te zien is. Ook Excel en Powerpoint werken gewoon online. De Web applicaties werken met Internet Explorer, Firefox en Safari (Chrome wordt niet genoemd) en zijn beschikbaar met advertenties in beeld en als abonneedienst. Word en Excel zijn straks online beschikbaar  via de Office Live-portal.

Windows Azure; computer in the sky

Daarnaast werkt Microsoft aan een apart Windows-platform waarbij software nauwelijks meer op de pc, maar vanaf de server gedraaid wordt. Cloud computing, is de officiële term. Vergelijk het maar met Google Docs: dat programma werkt ook op afstand. Microsoft noemt het nieuwe platform Windows Azure. Het is echter geen standaard Windows-versie die je kunt installeren, maar een service die in een datacenter draait en waarvoor softwareontwikkelaars hun eigen applicaties kunnen ontwerpen. Bekijk de uitleg over de computer in the sky van Microsofts hoofdarchitect Ray Ozzie in dit niet zo spannende maar wel educatieve filmpje. Zie ook deze FAQ van ZDnet.nl.