Wat ben je stil, Will...

In het stadsspel ‘Wie is de Mol?’ strijden drie teams om wie het beste verzetsteam is.

Drie mollen proberen ondertussen de boel te saboteren.

De deelnemers van team drie speuren in Amsterdam naar de verrader in hun midden. (Foto?s Floren van Olden) Amsterdam 12-10-2008 Het spel "Wie is de mol" wordt in werkelijkheid nagespeeld bij wijze van bedrijfs uitje. Voor NRC Next UIT verhaal geschreven door Robbert Weij. Foto Floren van Olden
De deelnemers van team drie speuren in Amsterdam naar de verrader in hun midden. (Foto?s Floren van Olden) Amsterdam 12-10-2008 Het spel "Wie is de mol" wordt in werkelijkheid nagespeeld bij wijze van bedrijfs uitje. Voor NRC Next UIT verhaal geschreven door Robbert Weij. Foto Floren van Olden Olden, Floren van

„Jij bent niet te vertrouwen”, zegt Iris Daamen (33) tegen Lotte Vos (18). Zij wantrouwt Lotte die bij het invullen van de vragenlijst bij de Beurs van Berlage aanbiedt het antwoord te sms’en naar het centrale nummer. „Straks ben jij de Mol en lopen wij punten mis.”

Achterdocht en wantrouwen staan centraal in het stadsspel Wie is de Mol?, dat op deze zonnige zondagmiddag in de Amsterdamse binnenstad wordt gespeeld door de medewerkers van restaurant Koffie Enzo uit Hoofddorp. Losjes gebaseerd op de populaire tv-serie van de AVRO, waarin een saboteur diverse opdrachten moet laten mislukken, organiseert evenementenbureau Amsterdamse Uitjes een spel met een wandeling door de stad. In de tv-serie moeten tien mensen proberen zoveel mogelijk geld bij elkaar te spelen en degene die de mol weet te ontmaskeren wint. Het vangen van de mol is ook het doel van dit stadsspel, alleen het achterliggende verhaal is anders.

Peter Duvekot (31) van het evenementenbureau is een van de spelleiders. Hij heeft eerder deze dag in een café de mensen van het bedrijfsuitje in drie groepen van acht personen verdeeld en verteld wat de bedoeling is in Wie is de Mol?

Het volgende is aan de hand, vertelt Duvekot: de burgemeester van Amsterdam wil zich graag meten met steden als Tokio en New York en om dat doel te bereiken wil hij monumentale panden vervangen door wolkenkrabbers. Dat stuit natuurlijk op verzet door de beweging Ons Amsterdam. Drie teams van acht personen gaan uitmaken wie het beste verzetsteam is. Daarvoor moeten diverse opdrachten op plekken in de binnenstad worden uitgevoerd, waaronder het maken van een foto met zoveel mogelijk duiven er op, een memory-spel en een kennisquiz.

De teams krijgen een koffer mee met een kaart erin, een map met de opdrachten, een camera en vogelzaad. Maar let op: in elk van de teams is een medewerker van tevoren aangewezen als mol, die elke mogelijkheid zal aangrijpen om de boel te saboteren.

Team drie gaat als eerste naar de Beurs van Berlage, waar een vragenlijst wordt ingevuld. Het antwoord moet ge-sms’t worden. Will Ouwerkerk (55) draagt de koffer met benodigdheden, Jaqueline Bloemer (17) leest de kaart. „Wat ben je stil, Will?”, Iris zit volop in het spel en probeert Will verdacht te maken. „Ja, túúrlijk, ik ben de mol”, antwoord Will cynisch. „Wat zit je nou te stoken”, roept Joke Cupido (62) tegen Iris. „Je probeert gewoon de verdenking van jezelf af te houden.”

Na een uur moet de naam van de mol na gezamenlijk overleg ge-sms’t worden. De psychologische oorlogsvoering gaat vrolijk door. Peter wil weten wie van team 3 het meest en het minst betrouwbaar is. De minst betrouwbare (Joke wordt unaniem gekozen) moet zijn kwaliteiten tonen door de groep met de walkietalkie naar een plek te loodsen waar zij geblinddoekt is heen gebracht. Lotte is de meest betrouwbare en is de contactpersoon. Het contact verloopt uiterst stroef en team 3 raakt al snel de weg kwijt. Resultaat: Joke is nog meer verdacht.

Na een lekkere en leerzame wandeling door het centrum Amsterdam – zelfs als jarenlange inwoner van de stad kom je nog op onbekende plekken – komt team 3 bij de Zuiderkerk, met nog enkele opdrachten te gaan. Op de prachtige rustieke binnenplaats wordt het memory-spel gespeeld met plakkaten van Amsterdamse monumenten.

Uiteindelijk worden de punten geteld en is het tijd voor de prijsuitreiking. De naam van de mol moet voor de derde keer worden ge-sms’t. Wie is de saboteur? Bij een ander team blijkt zelfs de foto met de duiven te zijn gewist. Voor en na de prijsuitreiking worden de vele ervaringen uitgewisseld en wordt er druk gespeculeerd wie de mollen zijn. In team drie blijkt Lotte de mol te zijn. „Ik hoefde er niet eens veel voor te doen”, zegt ze achteraf enthousiast. De verdenking niet op je laten vallen, dat is een kernkwaliteit die je voor dit spel nodig heb, concludeert ze.