Televisie Voorkeur

In de aflevering: Jay-Z, he came, he saw, he conquered is een portret te zien van de Amerikaanse rapper en zakenman Jay-Z. Imagine, US rap artist Jay-Z performs at the Glastonbury Festival at Worthy Farm, in Glastonbury on June 28, 2008. AFP PHOTO/BEN STANSALL
In de aflevering: Jay-Z, he came, he saw, he conquered is een portret te zien van de Amerikaanse rapper en zakenman Jay-Z. Imagine, US rap artist Jay-Z performs at the Glastonbury Festival at Worthy Farm, in Glastonbury on June 28, 2008. AFP PHOTO/BEN STANSALL AFP

actualiteiten

Nova / Den Haag vandaag. Uit cijfers van de werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland blijkt dat de kredietcrisis negatieve gevolgen heeft voor de Nederlandse transportsector. Verder onder meer aandacht voor het advies dat vandaag aan minister Ab Klink werd uitgebracht over de toekomst van de IJsselmeerziekenhuizen. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Jan Mulder somt zijn topvijf ergernissen van de maand oktober op. Marcel van Ool praat over de geschiedenis van de recreatie in Nederland en diverse zangers en dansers vertellen over de Flamenco Biennale waaraan zij deelnemen. De presentatie is in handen van Matthijs van Nieuwkerk en zijn tafeldame is Sophie Hilbrand. Ned.3, 19.30-20.20u.

Phara. Schrijver Tom Lanoye vertelt waarom hij zo’n fan is van Barack Obama; Andre Bergen, bankier bij de Belgische bank KBC, vertelt over de kapitaalinjectie van 3,5 miljard euro door de overheid. Canvas, 23.05-23.45u.

Pauw & Witteman. Gasten onder meer schrijver Arthur Japin en natuurfotograaf Frans Lanting, die vertelt over zijn werk als fotograaf en de daarbij behorende reizen. Ned.1, 23.05-0.00u.

documentaire

International terrorism since 1945. Derde aflevering van de zesdelige BBC-reeks over Europese terreurbewegingen gaat over de IRA, (Irish Republican Army). Canvas, 21.40-22.10u.

De zaak: De moorden van András Pandy. In 1992 meldde Agnes Pàndy bij de politie de onrustwekkende verdwijning van zes familieleden. Het dossier bleef zonder gevolg en werd pas vijf jaar later heropend. Vrij snel werd toen duidelijk dat András Pandy, met medeplichtigheid van Agnes, zes familieleden vermoordde en hun lichaam liet verdwijnen. De recherche concentreerde zich op materiële bewijzen en psychologische motieven: beide waren even moeilijk. Canvas, 22.10-23.00u.

Informatief

Natuurlijk - NL onder water. Door de klimaatverandering krijgt Nederland in de toekomst meer en meer te maken met de kracht van het water. Zesde verslag van een bezoek aan verschillende watergebieden in ons land met commentaar van klimaatexperts als visbioloog André Breukelaar, fysisch geograaf Gerben Ruessink en fotograaf Willem Kolvoort. Ned,2, 19.55-20.25u.

Plat Préféré. Historisch-culinair reisprogramma waarin Jeroen Meus lievelingsgerechten bereidt van bekende mensen uit het verleden op een passende locatie. De operazangeres Maria Callas had een zwak voor risotto met truffels en bospaddestoelen. Meus leert van vakmannen de kneepjes van het rijst-, parmezaan- en truffelvak en verbaast met de perfecte Risotto ai funghi e tartufo. Canvas, 21.10-21.40u.

Opgelicht. Serie reportages over praktijken van bedriegers, fraudeurs en oplichters. Voor meer dan twintig paren werd hun trouwdag een nachtmerrie. Zij betaalden hun weddingplanner duizenden euro’s, die daarna verdween met hun geld. Een reportage. Ned.1, 21.10-21.50u.

Warzone: Kameroen. Tweede deel van een zesdelige serie documentaires waarin in beeld wordt gebracht wat gewapende conflicten betekenen voor mens en natuur. De 24-jarige Marie-Reine Mengue me Fouda, studente aan de School voor de Journalistiek in Zwolle, reist door haar geboorteland Kameroen. Zij laat zien hoe het Nederlandse Liliane Fonds probeert doofstomme meisjes uit de handen van prostitutiebendes te redden en hoe gehandicapte pygmeekinderen – zonder hulp ten dode opgeschreven – in het oerwoud worden opgespoord. Tijdens haar overnachting bij de pygmeeën wordt Marie-Reine gestoken door de mug die malaria tropica verspreidt. Aan deze gevreesde ziekte sterven niet alleen talloze kinderen, ook Marie-Reine overleed kort na terugkomst in Nederland. Ned.2, 23.35-0.15u.

cultuur/film

Cinemania. Filmmagazine. Thema: de politieke film. Gesprek met beeldend kunstenaar en regisseur Steve McQueen. In Hunger schets hij de laatste weken van Bobby Sands, het IRA-lid dat in 1981 in hongerstaking gaat uit protest tegen de manier waarop de Britten hun politieke gevangenen behandelen. Een film over mensen die protesteren omdat ze niet erkend worden als politieke gevangenen. Mensen die zo ver gaan in hun protest dat ze in hongerstaking gaan. Het onderwerp is politiek, maar het is geen politieke film volgens, aldus McQueen. Verder een gesprek in Los Angeles met scenarioschrijver Stanley Weiser over o.m. Wallstreet en W, de derde film van regisseur Oliver Stone over een Amerikaanse president. Acteur Tom Jansen over zijn rol als politicus in de film Vox Populi. Ned.3, 23.45-0.15u.

Film 2008: Quantum of Solace special. Uitzending naar aanleiding van de première van de nieuwe James Bond film in Odeon Cinema, Leicester Square, Londen morgenavond. Presentatie Jonathan Ross. BBC 1, 0.35-1.05u.

drama

S1ngle. Nederlandse komische dramaserie over drie totaal verschillende, alleenstaande vrouwen, gebaseerd op de gelijknamige strip, getekend door Hanco Kolk, die ook samen met Peter de Wit de scenario’s schrijft. Met Katja Schuurman, Bracha van Doesburg en Eva van der Gucht. Net 5, 20.30-21.00u.d.