Sonos: muziek door het hele huis, ook via de iPhone

Moderne multiroom = je favoriete muziek vanaf een pc of server afspelen in elke hoek van het huis. Normale mensen zetten de muziek gewoon wat harder als ze in een andere kamer staan te strijken. Muzikale veelvraten hebben een centrale verzameling, die ze draadloos door het hele huis willen besturen. Sonos is een gezaghebbend merk

Moderne multiroom = je favoriete muziek vanaf een pc of server afspelen in elke hoek van het huis. Normale mensen zetten de muziek gewoon wat harder als ze in een andere kamer staan te strijken. Muzikale veelvraten hebben een centrale verzameling, die ze draadloos door het hele huis willen besturen.

Sonos 150

Sonos 150Sonos 150

Sonos is een gezaghebbend merk op dat gebied, hoewel het een beetje gescheiden van de rest van de hifi-wereld leeft. Het Sonos multi-room muzieksysteem gebruikt een eigen type netwerk, een eigen soort spelers (‘ZonePlayers’) en een eigen afstandsbediening. De uitwisselbaarheid met andere apparatuur is dus niet zo groot, maar dat probleem hebben meer multiroom oplossingen

Daar komt verandering met het programmaatje dat Sonos voor de iPhone schreef: nu kun je met zo’n smartphone of de iPod Touch je Sonos-systeem aansturen. Bovendien geeft Sonos nu ook muziek van website Last.fm door.

Voor een Sonos bundel 150 met luidsprekers moet je 1149 dollar afrekenen. Overigens is er geen Sonos-systeem nodig om van Last.fm te genieten: Logitechs Squeezebox kan ook met Last.fm overweg. Ook voor de iPhone zelf is (in de Amerikaanse App-store) een Last.FM-programmaatje te verkrijgen.

En een laatste tip voor de liefhebbers van centrale muziekverzamelingen: Simplify Media maakt van de iPhone een afstandsbediening waarmee je iTunes-bibliotheken op Windows en Mac-computers kunt beluisteren via de telefoon zelf. Werkt ook buiten het thuisnetwerk om, via internet en via het mobiele datanetwerk. Daar kan Sonos dan weer een puntje aan zuigen.