Rimonabant van de markt in Europa

De vermageringspil rimonabant (merknaam Acomplia) moet voorlopig van de markt. Dat vindt de Europese medicijnregistratie-autoriteit EMEA. Fabrikant Sanofi-Aventis heeft in een persbericht laten weten nog steeds in de ooit in de media als `wonderpil` aangeduide vermageringspil te geloven. Er lopen onderzoeken naar het nut van rimonabant bij hart- en vaatziekten en diabates. Een deskundigencomité van de EMEA heeft vorige week echter vastgesteld dat de voordelen van de pil (een paar kilo gewichtsverlies in een half jaar) niet meer opwegen tegen de psychische bijwerkingen van het middel. Rimonabantgebruikers hebben een tweemaal zo grote kans om depressief te worden als mensen die placebo`s slikken. De kans op psychische bijwerkingen was vanaf het begin bekend. De bijsluiter is tussentijds aangescherpt.