Rel om dierenseks

Op de grote kunstmarkt FIAC in Parijs heeft de Franse politie vrijdag enkele foto’s in beslag genomen waarop de Russische kunstenaar Oleg Koelik seks met dieren simuleert. Twee van Koeliks medewerkers werden aangehouden. Personeel en foto’s zijn inmiddels terug van het bureau. Koelik wordt verdacht van het verspreiden van pornografie.

De foto’s zijn beelden van een performance uit de jaren negentig. FIAC-directeur Martin Bethenod: „Koeliks werk wordt overal zonder problemen getoond, en hangt in minstens twee Franse musea. Wij praten hier over een kunstenaar van zeer, zeer hoge kwaliteit, wiens artistieke merites boven iedere twijfel zijn verheven. We zijn verbaasd, emotioneel en geschokt.”

Koelik zorgde eerder voor een relletje op de FIAC in 2000, met zijn installatie Tolstoj met kippen: een beeld van de 19de-eeuwse Russische schrijver in een hok met drie kippen, zodat Tolstoj langzaam werd bedekt met poep en veren. In 1992 wekte hij de woede van dierenactivisten door op een expositie in Moskou een slachter ter plekke een biggetje in stukjes te laten hakken. (AP)