Rechter geeft slaaf uit Niger gelijk

Een gerechtshof van West-Afrikaanse staten heeft de staat Niger gisteren veroordeeld tot een schadevergoeding van ruim 15.000 euro aan een vrouw die op haar twaalfde als slaaf werd verkocht. Volgens de rechter heeft de staat onvoldoende gedaan om de vrouw tegen slavernij te beschermen. Slavernij is sinds 2003 in Niger officieel verboden.

Het is de eerste keer in Niger dat de staat hiervoor is berecht. Volgens hulporganisaties kan de uitspraak vergaande gevolgen hebben. Het oordeel is niet alleen bindend voor Niger, dat volgens mensenrechtenorganisaties zo’n 43.000 slaven telt, maar ook voor omringende landen waar veel slavernij voorkomt, zoals Mauretanië en Mali.

De 24-jarige Hadijatou Mani verklaarde tegenover de rechter als twaalfjarige voor 400 euro te zijn gekocht door een man die haar tien jaar lang dwong te werken op het land en in huis. Mani zei op haar dertiende door de man te zijn verkracht en gedwongen te zijn kinderen te baren. Ook zou ze zijn geslagen. In 2005 werd ze door haar meester ‘bevrijd’, ze kreeg een bevrijdingscertificaat. Maar toen ze de man verliet en wilde trouwen met een ander, blokkeerde haar ex-meester dat: volgens hem waren ze nog getrouwd.

Een lokaal gerechtshof gaf Mani gelijk. Maar in hoger beroep werd Mani tot zes maanden cel veroordeeld wegens bigamie. Daarop ging ze begin dit jaar naar het gerechtshof van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten. Volgens het Hof is Niger ‘verantwoordelijk voor het gebrek aan administratieve en rechterlijke daadkracht’. (AP, BBC)