Recht in beeld - toga-tv uit de VS

judge.jpgEr komen steeds meer televisiebeelden van het rechtsbedrijf online beschikbaar. Het openbaar ministerie biedt (brave) video voorlichting over zichzelf. Een nog vrij nieuwe persrichtlijn geeft in beginsel beelden van het requisitoir vrij, als omroepen daar om vragen. Rechters zijn huiverig over beelden van de verdachte tijdens de zitting. Zij zien publiciteit als een extra straf voor de verdachte.

Ze willen zelf alleen in beeld bij het voorlezen van de uitspraak. Het ministerie van Justitie probeert ook met beelden over zichzelf te vertellen: met een eigen kanaal op YouTube. Dat is geen kijkcijferknaller: een paar honderd kijkers per video

En dan is er natuurlijk de Rijdende Rechter - een populair televisieprogramma, waarvan de laatste aflevering 1.3 miljoen kijkers trok.  Hoofdpersoon Frank Visser is een vriendelijke meneer die burenruzies beslecht en de mensen graag laat uitpraten. In het dagelijks leven is hij kantonrechter te Zaandam. ‘Dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen’, is zijn vaste slotzin. Niet iedereen weet zich overigens bij zijn oordeel neer te leggen. Zie deze (mislukte) uitzending.

In Angelsaksische landen is er spectaculairder rechtbank-tv te vinden. Zie hoe deze Amerikaanse tv-rechter in woede ontsteekt. Ze haalt ongenadig uit naar een advocaat die met de rechter wil blijven discussiëren. “That’s my ruling, pal!” Let op haar welsprekendheid en de manier waarop ze vonnis wijst. Judge Milian in People’s Court is weinig magistratelijk maar geeft 1 minuut en 41 seconden ademloos uitkafferen ten beste.

Of het ooit zo spannend wordt in Nederlandse rechtszalen? De rechtbank Utrecht begint in 2009 voor opleidingsdoeleinden met opnamen in de rechtszaal. Op een gesloten kanaal, vooralsnog.

Wie kent er meer leerzame beelden uit (buitenlandse) rechtszalen? Mail ze naar denhaag@nrc.nl. Bij volgende postings proberen we af en toe te linken naar interessant beeldmateriaal.

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht