PvdA tegen plan Albayrak met rechtsbijstand

Coalitiepartij PvdA ziet „helemaal niets” in het plan van de eigen staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) om de inkomensgrens voor gesubsidieerde rechtsbijstand te verlagen. Dat zegt Kamerlid Ton Heerts (PvdA) vandaag in een reactie op de vrijdag bekendgemaakte maatregelen voor de hervorming van de gesubsidieerde rechtsbijstand.

Volgens de Grondwet moet de overheid rechtsbijstand verlenen aan „minder draagkrachtigen”, zodat zij toegang houden tot de rechter. Daarvoor is het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand in het leven geroepen. De uitgaven daarvoor bedragen jaarlijks 400 miljoen euro. Het kabinet heeft afgesproken hierop 50 miljoen euro te bezuinigen.

De verlaging van de inkomensgrens is volgens staatssecretaris Albayrak mogelijk omdat de inkomensgroepen waarvoor zij gesubsidieerde rechtsbijstand wil afschaffen, goed in staat zijn een particuliere rechtsbijstandsverzekering te betalen.

Deze „mengeling van publieke en private rechtsbijstand is mij een gruwel”, zegt Kamerlid Heerts. „Of de rechtsbijstand gaat via de markt, of niet.” Ook Kamerlid Jan de Wit (SP) is tegen dit voornemen: „Met de nieuwe bezuinigingsronde komt de rechtsstaat in handen van particuliere verzekeraars. Alleen de allerarmsten worden nu nog tot de gefinancierde rechtsbijstand toegelaten.”

Kamerlid Nicolien van Vroonhoven (CDA) is juist „ongelooflijk blij dat de staatssecretaris zich niet beperkt heeft tot losse bezuinigingen, maar een gedegen plan met visie heeft gemaakt”.

Volgens Heerts moet er eerst een „grondige discussie” worden gevoerd over het stelsel van rechtsbijstand. „Toegang tot het recht is een gevoelig punt. We gaan dit plan niet als vluggertje bij de begroting van Justitie afhandelen.” Die begroting wordt volgende week in de Kamer behandeld.

Heerts is wel te spreken over een ander onderdeel van de plannen van staatssecretaris Albayrak. Volgens haar is de overheid door een bureaucratische, juridische houding te vaak de oorzaak van rechtszaken. Zij wil dat de overheid veel meer oplossingsgericht gaat werken, en zo veel slepende procedures voorkomt.