Premier Georgië al na elf maanden ontslagen

De Georgische president Michail Saakasjvili heeft gisteren de hervormingsgezinde premier Lado Goergenidze vervangen door de 35-jarige ambassadeur van Georgië in Turkije, Grigol Mgaloblisjvili. De reden hiervoor is volgens de president dat zijn land „nieuwe energie” nodig heeft om de problemen te bestrijden waarmee het sinds de vijfdaagse oorlog met Rusland van begin augustus wordt geconfronteerd. Saakasjvili heeft het parlement gevraagd met de benoeming van Mgaloblisjvili in te stemmen.

Goergenidze trad in november 2007 aan. Zijn voornaamste taak was het aantrekken van nieuwe buitenlandse investeerders. Op de internationale donorconferentie, die vorige week werd gehouden wist hij 3,5 miljard euro aan hulpgelden binnen te halen voor het door de oorlog getroffen Georgië.

Tijdens een bijeenkomst met parlementariërs zei Saakasjvili dat hij samen met Goergenidze tot het besluit was gekomen. Er zou geen verband zijn met de toenemende binnenlandse kritiek op de door Saakasjvili gevoerde oorlog. De president zou tot de wisseling zijn verplicht door grondwetswijzigingen die na de parlementsverkiezingen van mei zijn aangenomen.

Volgens Saakasjvili was het aftreden van Goergenidze al gepland voordat de oorlog in augustus uitbrak. Goergenidze, die een jaar geleden aantrad en tot die tijd als bankier werkte, zou ook zelf na een jaar hebben willen opstappen, aldus de president.

Op het moment dat Saakasjvili het vertrek van Goergenidze aankondigde maakte ex-parlementsvoorzitter en voormalig Saakasjvili-bondgenoot Nino Boerdzjanadze bekend dat ze een dezer dagen een eigen partij, Verenigd Georgië, zou oprichten, die de regering zou uitdagen. Net als de oppositiepartijen eist ook Boerdzjanadze nieuwe verkiezingen. „We hebben in Georgië eerder een autoritair regime dan een democratische staat”, zei ze.

Premier Mgaloblisjvili moet zijn nieuwe kabinet presenteren voordat een nog aan te kondigen parlementair debat plaatsvindt. Volgens Saakasjvili zullen er geen radicale wijzigingen in de regering plaatsvinden. Het debat wordt waarschijnlijk niet gehouden voor 7 november, wanneer de oppositie het gewelddadig uiteenslaan herdenkt van de anti-regeringsbetoging van vorig jaar.