Portugees, maar meer dan fado

cd wereld

Mariza: Terra ****

Middelmatige musici volgen een stijl, grote artiesten gaan hun eigen gang. Zoals de Portugese zangeres Mariza die snel groot werd als fado-zangeres maar met Terra lijkt te willen ontsnappen aan de gouden kooi die dit genre voor haar begon te worden. Zo horen we haar op deze cd met Tito Paris in de Kaapverdische morna Beijo de Saudade, in duet met de formidabel uithalende flamencozanger Cocha Buika en in enkele solostukken waarop zonder moeite stijlvol zou kunnen worden gedanst. Dit alles dankzij begeleiders uit verschillende hoeken, onder wie Sting-gitarist Dominic Miller, slagwerker Horacio Hernandes, de Cubaanse pianist Chucho Valdes en trompettist Carlos Sarduy. Maar veel moois is gewoon gebleven; de zangeres zingt nog altijd louter in het Portugees de met zorg uitgekozen teksten die gewagen van de zee, soul (alma), fado en melancolía. Mariza heeft over de hele wereld getoerd en ontdekt dat er meer is dan Lisboa en Coimbra en de daar ontstane fado die ze als geen ander beheerst. Op Terra doet ze verslag van haar ontdekkingsreis en laat ze nog eens horen dat ze behalve over een heldere, ver dragende stem over buitengewoon goede oren beschikt. In het moeilijke Pequeñas Verdades van gitarist Javier Limón 4, de producer van deze cd, blijft ze loepzuiver.

FRANS VAN LEEUWEN