Op dat soort mannen valt Kate nu eenmaal

Ze draagt gilets gemaakt van veren, vleermuisdingen met pailletten, hotpants waar haar kont onderuit komt, ze heeft vogeltatoeages op haar rug én ze is verantwoordelijk voor de gruwelijke mocassinmode van deze herfst.

En toch is topmodel Kate Moss een stijlicoon, ook voor mij. Toen ik las dat er een educatief boek uit was over haar stijl (Kate Moss Style), rende ik naar de winkel.

Dat had ik natuurlijk niet moeten doen, want het feit dat bepaalde kledingstukken bij Kate Moss staan, betekent niet dat ze mij staan. Zo trof ik, wannabe-icoon, op pagina 197 van dit standaardwerk een foto van Kate op het strand, in de volgende look: een groot wit T-shirt, een kort spijkerbroekje, een blauwe plek op haar dij en een uitgegroeide peper-en-zoutpony. In haar handen heeft ze een zanderige karaf sangria, een pakje Marlboro Lights (Kate’s standaardaccessoire) en de vieze slippertjes van haar kind. Aan haar schouder hangt een lelijke zwarte tas.

En dat staat geweldig.

Ik citeer de wijze Karl Lagerfeld: ‘Whether stuff is cheap or expensive, it all looks great on her.’ En dat is vreselijk irritant.

Wat is dan Kate’s geheim, probeerde ik uit die vele jaloezie-opwekkende foto’s op te maken. (Een foto van Kate, stomdronken en stijlvol. Een foto van Kate, hoogzwanger en stijlvol. Een foto van Kate, stomdronken, in de modder, en stijlvol.)

Nou, ze is zo dun als een kledingrekje omdat ze leeft op Marlboro Lights en cocaïne. En bij kledingrekjes staat kleding nu eenmaal goed. (Ik propageer dit dieet overigens niet.) Verder is ze een Timotei-type – altijd loshangend haar en blote voeten. Dat ziet er mooi uit, als je goedvallend haar en beeldige voeten hebt. Een andere truc: ze hangt veelal aan de armen van uitgemergelde, lelijke junks met gaten in hun gezicht – want op dat soort mannen valt Kate nu eenmaal – waar ze mooi bij afsteekt.

Maar het blijft oneerlijk. Ik kan ook op blote voeten aan de arm van een junk gaan hangen, maar dan ben ik nog steeds geen Kate. Sterker nog: dan word ik waarschijnlijk gearresteerd.

Er is één troost in dit boek, en dat is de foto op pagina 70. Daarop zien we Kate in een grijze jurk aan de arm van Johnny Depp (toen ze nog de misvatting had dat je met mooie mannen moest verkeren). En onder Kate’s beeldschone oksel zien wij een piepklein zweetvlekje.

Kate zweet! Wat een opluchting.

Lees alle columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf