Noordpoolijs was behalve minder dit jaar ook erg dun

Het zware verlies aan zee-ijsbedekking rond de Noordpool in de zomer van 2007 heeft ook grote invloed gehad op de dikte van het ijs. Het zee-ijs was de afgelopen winter gemiddeld 10 procent dunner dan in de vijf jaren daarvoor. In grote gebieden was het ijs zelfs bijna 20 procent dunner: niet 2,5 meter dik maar nog slechts 2 meter. Britse onderzoekers melden dit deze week in Geophysical Research Letters. Zij leidden de ijsdikte af uit waarnemingen van de Europese Envisat-satelliet. Dik ijs steekt hoger boven het water uit dan dun ijs, het verschil is met radar te meten. Het winter-zee-ijs wordt al lang dunner, maar sinds het begin van de waarnemingen (direct na de Tweede Wereldoorlog vanuit onderzeeboten) is niet eerder zo`n sterke afname vastgesteld.