Nog steeds geen crisis?

Mijn assistente Joelia vroeg mij gisteren wat ze nu met haar spaarcenten moest doen.  ,,Omwisselen voor dollars of euro’s?” Ik antwoordde haar dat veel rijke Russen hun roebels tegenwoordig omzetten in goud en briljanten. ,,Maar dat is onzin om dat met die paar duizend dollar van mij te doen”, zei ze wijs als altijd. In

Mijn assistente Joelia vroeg mij gisteren wat ze nu met haar spaarcenten moest doen.  ,,Omwisselen voor dollars of euro’s?” Ik antwoordde haar dat veel rijke Russen hun roebels tegenwoordig omzetten in goud en briljanten. ,,Maar dat is onzin om dat met die paar duizend dollar van mij te doen”, zei ze wijs als altijd.

In de regeringskrant Izvestia las ik vervolgens een advies van eerste premier Sjoevalov, die beweerde dat de Russen geen enkele reden hadden om hun roebels om te wisselen. De roebel is volgens de regering tenslotte een stabiele munt. ,,Houdt je roebels en ga ervan naar de tandarts”, zei hij. Uitgeven dus, om de economie te steunen. Terwijl volgens financiële experts het moment nadert waarop de Russische Centrale Bank de roebel niet meer kan steunen, nu de olieprijs alsmaar blijft dalen.

De Russische regering houdt echter nog altijd vol dat er geen financiële crisis in Rusland bestaat. Het televisienieuws maakt het helemaal bont: het cirisisnieuws wordt weggestopt aan het eind van de uitzending. En dan ligt de nadruk ook nog op de VS als oorzaak van alle ellende. Dat de organisatie van de Russische economie, met zijn monopoliserende staatsbedrijven, afwezigheid van gezonde concurentie en enorme corruptie, wel eens de grootste katalysator van de huidige crisis in Rusland zou kunnen zijn, wordt verzwegen.

Daarentegen speelt de regering mooi weer. Er wordt opgeschept over de reserves van 500 miljard dollar, waarmee de economie beschermd kan worden. Er wordt echter niet gezegd dat de Russische corporate debt, de totale schuld van de Russische staatsbedrijven, 540 miljard dollar is, waardoor er dus eigenlijk helemaal geen reserves zijn.

En tegelijkertijd melden de kranten dat staalbedrijf Severstal zijn productie met 25 procent heeft teruggebracht en een evenredig deel van zijn personeel heeft ontslagen. Dat Ufaleynickel, ‘s lands derde nikkelproducent, zijn productie heeft stilgelegd en 400 man eruit gaat gooien, terwijl er al eerder al driehonderd waren ontslagen. Dat de Russische Koper Maatschappij zijn investeringen voor 2009 bevriest, waarschijnlijk omdat er absoluut geen geld meer is.

De regering heeft weliswaar beloofd dat de prijzen van de levensmiddelen niet zullen stijgen, maar dat beloven ze al een paar jaar. Terwijl het afgelopen half jaar de voedselprijzen toch met 38 procent omhoog zijn gegaan. Supermarktketens als het Zevende Continent krijgen nu al overheidssteun, omdat ze hun leveranciers niet meer kunnen betalen.

De beste krant van Rusland is dezer dagen de Vedomosti, de Russische Financial Times. De krant zegt gewoon waar het op staat, analyseert, komt met feiten. En die feiten liegen er niet om. Gisteren, toen de beurshandel in Moskou voor de zoveelste keer werd stilgelegd,  meldde de krant dat de financiële crisis in Rusland op een catastrofe lijkt. Op de Londense beurs hadden Russische (staats)bedrijven afgelopen vrijdag eenvijfde van hun toch al magere waarde verloren. Ook kwam een aantal vooraanstaande economen aan het woord, die beweerden dat Rusland  er weer net zo slecht aan toe is als in 1997. Sjto delatj (wat te doen), om het met de aartsvader van het Russische communisme Tsjernysjevski te zeggen.