Machteloos Syrië razend op VS over luchtaanval

De Syrische regering is razend over de aanval die Amerikaanse militairen – uit Irak aangevoerd met helikopters – zondag uitvoerden op een Syrisch dorp bij de grens met Irak. „Criminele en terroristische agressie”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem gisteren. „Amerikaans terrorisme heeft Syrië getroffen”, schreef pro-regimekrant Al-Watan. Volgens Damascus werden acht burgers gedood bij de aanval.

Regeringswoordvoerders in Washington hebben nog niet gereageerd, maar een Amerikaanse militaire functionaris in Washington die door het persbureau AP werd geciteerd, zei dat een netwerk van buitenlandse extremisten die Syrië gebruiken als doorgangsroute naar Irak was aangevallen. Vorige week zei de Amerikaanse commandant in de Iraakse provincie Al-Anbar dat Saoedi-Arabië en Jordanië hun grenzen met Irak nu grotendeels hebben gesloten voor extremisten op weg naar Irak, maar dat Syrië „een ander verhaal” was. Volgens de militaire functionaris is Syrië „het enige stukje van de puzzel waar we geen succes hebben”.

Op het eerste gezicht is deze eerste aanval op Syrisch grondgebied de consequentie van de beschuldigingen over extremisten. Maar de breed uitgedragen Amerikaanse tevredenheid over de veiligheidssituatie in Irak maakt de actie toch opmerkelijk. Wat is de ratio van een aanval nu, terwijl niets werd gedaan op het hoogtepunt van de buitenlandse moslimextremistische betrokkenheid in Irak, tussen 2004 en einde 2006? In december 2007 had de veelgeprezen toenmalige hoogste commandant in Irak, generaal David Petraeus, zelfs nog woorden van lof voor Syrië, „dat stappen heeft gezet om de toestroom van buitenlandse strijders via zijn grenzen met Irak te verminderen”.

Maar de regering in Washington blijft zich in het algemeen kil opstellen jegens Damascus. Vorige maand noemde Bush Syrië en Iran met zoveel woorden „de paar regimes die terreur blijven steunen”.

Het is duidelijk dat Damascus machteloos staat, net als in september 2007, toen Israël met Amerikaanse steun een vermeende nucleaire installatie in Syrië bombardeerde. Syrië is militair volstrekt niet opgewassen tegen de VS en Israël.