Liever niet op stoel van Milosevic

Florence Hartmann, woordvoerder van voormalig hoofdaanklager Carla del Ponte van het Joegoslavië-tribunaal, wilde liever niet op dezelfde stoel zitten waar ook Joegoslavische oorlogsmisdadigers plaats namen. Dus vroeg haar advocaat of zijn cliënt naast hem plaats mocht nemen. „Ze is geen verdachte van oorlogsmisdaden”, zei hij. VN-rechter Carmel Agius uit Malta vond het goed.

Florence Hartmann, van 2000 tot 2006 de woordvoerder èn vertrouweling van Del Ponte, is door het VN-hof aangeklaagd wegens minachting van het tribunaal.

Ze zou uit vertrouwelijke documenten van het proces tegen Slobodan Milosevic hebben geciteerd. Ze riskeert maximum zeven jaar cel en een boete van 100.000 euro. Tijdens haar eerste voorgeleiding gisteren weigerde de Française schuldig of onschuldig te pleiten.

In haar boek Paix et châtiment (vrede en straf, 2007) en op de site van het Bosnian Institute onthulde Hartmann gegevens over twee vertrouwelijke besluiten die de beroepsrechters van het tribunaal in 2005 en 2006 namen. Zo werd publicatie verhinderd van militaire documenten over de commandostructuur van Servië met een beroep op de vitale belangen van de staat Servië. En Ratko Mladic, de Bosnisch-Servische legerleider, zou niet alleen zijn gesteund met militairen en materieel, maar kreeg ook zijn orders uit Belgrado.

Volgens het tribunaal wist Hartmann „dat de informatie vertrouwelijk was”, aldus de dagvaarding. Voorzittend rechter Carmel Agius benadrukte „de ernst van de misdaad van minachting van het hof”. Hartmanns advocaat, William Bourdon, benadrukte dat in deze rechtszaak „zeer belangrijke principiële problemen” spelen: de vrijheid van meningsuiting, de „plicht om te informeren” en „het recht van het publiek om te weten hoe internationale gerechtshoven werken”.