Koopje bij kringloopwinkel: piano voor 45 euro

In de kringloopwinkels in het Gooi zijn dure spullen goedkoop. Zoals een Waldberg-piano voor een paar tientjes of een Mexx-bloesje voor 1,90 euro.

Het pièce de résistance van de grootste kringloopwinkel van het Gooi in Naarden staat opzichtig uitgestald, niet ver van de uitgang: een enorme ovalen sofa, met reusachtige kussens in tijgerprint, zo goed als nieuw. „Ik ben er een beetje verliefd op”, zegt Sanne Smeitink (21) uit Utrecht, die de bank later zal kopen voor 145 euro.

Naarden is de op vier na rijkste gemeente van het land. De spullen die in de Kringloper op bedrijventerrein Gooimeer-Zuid over twee verdiepingen van bij elkaar 4.000 vierkante meter staan uitgestald, worden voornamelijk ingezameld in het Gooi. Behalve in Naarden ook in Blaricum en Laren, respectievelijk de op drie en de op vijf na rijkste gemeente van het land.

Dat is te zien. Geen bedden van fineerhout en staal of verbleekte bruine ribstoffen banken, het standaardinterieur van veel kringloopwinkels in de grote stad. Geen aquarellen en huilende zigeunerjongetjes, maar abstracte kunst. En een enkel eiken wandmeubel of lampje uit grootmoeders tijd.

Het aanbod is hier duidelijk beter dan in veel andere kringloopwinkels, zegt verkoopster Sylvia Bosgraaf. „De mensen zijn misschien een beetje verwend hier. Ze doen al die mooie spullen zomaar weg.”

Zo biedt de Kringloper aan:

- een piano (Waldberg, 45 euro)

- nog een piano (Steinthal Berlin, 75 euro)

- nog een piano (Spaethe, 125 euro, geheel gestemd)

- merkkleding (bloesjes 1,90, rokjes 5,70 euro).

- golfclubs, circa veertig, in alle soorten en maten (1,50 euro per stuk).

Zangeres Florence Smaragd (45), op weg naar de uitgang, zegt: „Ik woon in Almere. Daar is ook een kringloopwinkel [van dezelfde eigenaar als die in Naarden, red.], maar die is niet leuk. Dus ga ik hierheen, wel twee of drie keer per week.” Vandaag kocht Smaragd een porseleinen borrelnootschaaltjesset in ongeopende verpakking (1,50 euro). „Geweldig toch.”

Bij de boeken een uitgebreid assortiment streekromans maar ook drie bundels van cabaretier Youp van ’t Hek (geboren in Naarden) en twee edities van Ik, Ali van Günther Walraff, de Duitse journalist die zich als Turkse gastarbeider vermomde om discriminatie en armoede aan de kaak te stellen. „Er komen ook veel mooie boeken over kunst binnen”, zegt Bosgraaf.

Op de kledingafdeling hangen veel merken: Cinque, Mexx en Zara. „Soms hangt het oorspronkelijke prijskaartje er nog aan”, zegt verkoopster Hakun Akkoord. Ze somt de Bekende Nederlanders op die ze heeft gezien. „Een van de Toppers, ik geloof René Froger. Viola Holt, die met vier jassen naar huis ging. Zij komt ook weleens spulletjes brengen.”

De secretaresse van Peter R. de Vries heeft Akkoord ook gespot. Die had spullen nodig voor een videoreconstructie van een moord. „De kleren voor het lijk.”