Het oog van de storm

LAS VEGAS - OCTOBER 27: Michelle Obama, wife of Democratic presidential nominee U.S. Sen. Barack Obama (D-IL), speaks at Doolittle Park during a campaign rally October 27, 2008 in Las Vegas, Nevada. Michelle Obama is campaiging for two days in the battleground states of Nevada, New Mexico and Colorado ahead of the election on November 4. Ethan Miller/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
LAS VEGAS - OCTOBER 27: Michelle Obama, wife of Democratic presidential nominee U.S. Sen. Barack Obama (D-IL), speaks at Doolittle Park during a campaign rally October 27, 2008 in Las Vegas, Nevada. Michelle Obama is campaiging for two days in the battleground states of Nevada, New Mexico and Colorado ahead of the election on November 4. Ethan Miller/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

„Dank u, Heer. Voor de kredietcrisis. Iedereen wil geld, de zaaleigenaren van de stad ook. Dus misschien zijn we binnenkort toch ergens welkom.”

Ik was door de achterdeur van mijn buurtbibliotheek in Cleveland Park naar het bovenzaaltje geglipt, onopgemerkt door bekenden.

„Heer, we hebben nieuwe locaties op het oog. Bij Gallery Place en in China Town. Helpt u?”

De buurt is duidelijk nog niet van het bidden op de hoogte. De mensen zijn hier hoog opgeleid, mondig, progressief en Democraat. Professoren, stafleden van politici, advocaten, journalisten. Ja, Cleveland Park spreekt een woordje mee in de wereldpolitiek. En ze zijn hier heel erg voor ‘diversiteit’. Maar krijgt Cleveland Park te maken met mensen die er andere opvattingen op nahouden, dan komt de buurt in actie.

Er is hier al veel aan gedaan om de evangelicals buiten de deur te houden. „Ze spreken in tongen!”, werd me verzekerd. De McLean Bible Church, de invloedrijke megakerk uit de suburbs van Washington, wilde onze bioscoop Uptown huren.

De kerk is van plan tien nieuwe gebedsplaatsen in Washington te openen om het, naar Amerikaanse begrippen, goddeloze DC in Gods liefde te smoren. Zwaaiend met bestemmingsplannen hielp Cleveland Park fase één van de evangelisatie vakkundig om zeep.

De bioscoop vertoont nu gewoon ‘W.’, Oliver Stones belabberde satire op Bush. Maar overtuigd van Gods uitbreidingsplannen, blijft een hardnekkig groepje uit de suburbs naar Cleveland Park komen. Zestien mannen en vrouwen in nette kleding, recht uit kantoor, zweren in de bibliotheek met Hem samen. Ze buigen het hoofd en fluisteren beurtelings hun toverspreuken:

„Heer, ik bid tot u: geef ons duidelijkheid wat nu te doen!”

„En graag een locatie bij de metro, Heer.”

„Ik bid ook voor de mensen in Cleveland Park. Al was de bioscoop niet de plek, misschien hebt U toch wat zaad in hun harten geplant.”

In het moederschip van de kerk in McLean, zo groot als een winkelcentrum, drie kwartier buiten Washington in Virginia, zoekt een imponerende hoeveelheid mensen wat houvast in overspannen levens. Dertienduizend bezoekers per week. Ze spreken niet in tongen. Ze lijken gewoon erg moe.

Dat zijn de mensen die van Sarah Palin houden. Ook die ontdekking zorgde hier in Cleveland Park voor een golfje van paniek. Hoe, for heaven’s sake, kon dat mens bij zoveel mensen populair zijn? In het oog van de storm kan je veel ontgaan

„Jimmy Choo [een duur schoenenmerk, red.] noemt ze Johnny Choo. Ze is op geen enkele manier een modefanaat.”

Elisabeth Hasselbeck, co-host van tv-show The View verdedigt Palin in het aanhoudende debat over haar kleren

„Ineens sta je midden in de belangstelling en dan wil je er goed uitzien.”

Michelle Obama neemt het bij Jay Leno op voor Palin

„Dit is een setje van J. Crew [een middenklassewarenhuis]. Online kun je daar leuke spullen halen.”

Michelle Obama legt uit aan Leno wat zijzelf draagt