Gesmoorde paprika

Voor 2 personen:2 grote gele paprika’s ½ ui, gepeld en middelfijn gesneden2 teentjes knoflook, overlangs gehalveerd5 romatomaatjes of 1 pruimtomaat4 eetlepels olijfolie extra vergine1 gedroogd cayennepepertje, verkruimeldfijn zeezout1 eetlepel zeer fijn gesneden gladde peterselie

Soms heb ik de illusie dat paprika’s ’s zomers uit landen komen waar ze in de volle grond hebben gestaan, gerijpt zijn in de brandende zon en misschien nu en dan verfrist zijn door de ochtenddauw. In ieder geval heeft dit gerecht, dat wat tijd nodig heeft, baat bij grote ‘vlezige’ paprika’s.

Bereiding: Snijd de paprika’s in 6 parten, verwijder de steel en de zaadlijsten en snijd de parten overdwars in vier stukken. Verwijder het vliesje en de groene kern van de knoflook, snijd de helften in smalle reepjes en vervolgens in korte stukjes van gelijke grootte.

Snijd de romatomaatjes in 6 stukjes. Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de stukken paprika onder regelmatig omscheppen gedurende 5 minuten op half hoog vuur. Roer ui, knoflook en cayennepeper erdoor en laat dit al roerend kort meebakken tot de geur van de knoflook vrijkomt. Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en smoor de paprika’s 25 minuten onder nu en dan omscheppen. Door het lange smoren op een laag vuur ontwikkelen de paprika’s een verrukkelijke smaak waarmee ze tevens de olie in de pan ‘parfumeren’.

Voeg na de aangegeven tijd, als de paprika’s boterzacht en geurig zijn, de tomaatjes toe en smoor ze 10 minuten mee tot ze uit elkaar vallen. Breng het geheel op smaak met zout en roer tot slot de peterselie erdoor.

Met de verkregen ‘saus’ kan 180-200 gram bijtgare korte pasta op smaak worden gebracht (geen parmigiano erover vanwege de cayennepeper die de smaak van de kaas wegdrukt). Er kan ook een groot aantal warme crostini mee worden belegd als antipasto. Of geef deze gesmoorde paprika’s als garnituur bij zeebaars of een moot zalm uit de oven.

FLORINE BOUCHER

Morgen: preirol