Financieel analist

‘En dan schakelen we nu live over naar onze financieel analist Wijnand Middelmaat op de beurs in Amsterdam. Wijnand, hoe is de stemming daar op dit moment?”

„Ja, Herman, de stemming is momenteel zeer uitgelaten, de paniek van de afgelopen dagen is helemaal tot bedaren gebracht. Het is duidelijk dat het financiële reddingsplan van tweehonderd miljard euro het vertrouwen bij beleggers … oh, wacht, nee, de koersen gaan nu toch onderuit, het vertrouwen is even helemaal weg, er lijkt zelfs sprake van paniek.”

„Hoe kan dat?”

„Wall Street is zojuist scherp lager geopend door tegenvallende cijfers uit de industrie, en daar reageren beleggers hier in Amsterdam natuurlijk onmiddellijk … wacht even, nee, ik zie nu toch duidelijk een herstel, de koersen lijken zich te consolideren rond de 240 punten – de psychologische bodem van de AEX, waar koersen zich meestal stabili … oh, wacht, nee, we zijn zojuist tóch door de bodem heen gezakt, wat vermoedelijk betekent dat we in een vrije val zullen belanden tot de nieuwe bodem van 215 pun … nee, wacht, beleggers hebben nu toch weer de weg omhoog gevonden, we kunnen zelfs een mooie plus noteren.”

„Hoe kan dat?”

„De lagere olieprijs heeft natuurlijk een positief effect op de economische groei, daar reageren beleggers momenteel euforisch … wacht, nee, er komen nu berichten binnen van voormalig Fed-baas Alan Greenspan dat de crisis ernstiger is dan ... nee, wacht, excuses, het consumentenvertrouwen blijkt nu toch stabiel te zijn gebleven, wat een enorme opsteker is voor de ... alhoewel, nee, de inflatiecijfers zijn nu toch aanzienlijk hoger uitgevallen dan werd voorspeld, hetgeen de economische groei zal afremmen, wat weer een lagere dollar tot gevolg zou kunnen hebben, waardoor de export in de VS zal toenemen, wat weer negatieve gevolgen kan hebben voor de stagflatie in de eurozone.”

„Dus?”

„Dus het is even afwachten hoe beleggers daar op zullen reageren.”

„Goed, bedankt Wijnand, voor je analyse – en we komen bij je terug zodra daar meer duidelijkheid over is. Straks: beleggingsdeskundige Peter de Koning over het einde van het consumptietijdperk. Maar eerst: reclame. Blijf bij ons.”

Rob Wijnberg