Ferrari dreigt met vertrek uit Formule 1

Ferrari overweegt een vertrek uit de Formule 1 als teams vanaf 2010 een standaardmotor moeten inbouwen in hun auto’s. Dat heeft de Italiaanse renstal gisteren in een verklaring laten weten.

Zowel Formule 1-baas Bernie Ecclestone als Max Mosley, voorzitter van de internationale autofederatie FIA, maakte eerder deze maand bekend voorstander van een standaardmotor te zijn. Ze hopen op die manier de kosten te drukken, met name voor de kleinere teams. De maatregel wordt waarschijnlijk in 2010 ingevoerd en blijft minimaal drie jaar van kracht.

Als een standaardmotor wordt ingevoerd, tast dat volgens Ferrari de essentie aan van een sport „die gebaseerd is op competitie en technologische ontwikkeling”.

Ferrari is niet de enige renstal die zich tegen de hervormingsplannen kant. Ook Toyota heeft aangekondigd serieus over de toekomst te zullen gaan nadenken als auto’s met standaardmotoren worden uitgerust. De overige vier autofabrikanten die actief zijn in de Formule 1 – BMW, Mercedes, Renault en Honda – zijn geen voorstander van de nieuwe plannen, maar hebben niet met een vertrek uit de Formule 1 gedreigd. De vier privéteams – Red Bull, Toro Rosso, Williams en Force India – hebben uit financiële overwegingen baat bij het gebruik van een standaardmotor.

Anderhalve week geleden, vlak voor de Grote Prijs van China, liet de FIA weten dat belangstellenden zich konden melden om motoren en transmissies te leveren voor de Formule 1. Aanbiedingen voor een gecombineerd pakket van motoren en transmissies, en voor uitsluitend motoren, moeten binnen zijn voor 7 november. Bedrijven die alleen transmissies willen leveren krijgen drie weken langer de tijd om te reageren.

Ferrari won vorig jaar de wereldtitel als constructeur, en de Finse Ferrari-coureur KimiRaikkonen veroverde de wereldtitel. Komend weekeinde is de achttiende en laatste race van het seizoen, in São Paulo. De Britse coureur Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) heeft als leider in de WK-stand de grootste kans op de wereldtitel, de Braziliaanse Ferrari-coureur Felipe Massa is de enige collega die hem van zijn eerste wereldtitel af kan houden.