Erasmus heeft níét de brug ontworpen

Bezoekers kwamen de laatste jaren bedrogen uit in Rotterdam. Desiderius Erasmus? Ja, vlakbij de Laurenskerk stond een standbeeld van de humanistisch schrijver. Verder een naar hem vernoemde universiteit, een ziekenhuis en een brug over de Nieuwe Maas, maar dat was het. Aan een museum of een informatiecentrum over Rotterdams beroemdste zoon ontbrak het.

Vandaag, 642 jaar na Erasmus’ vermoedelijke geboortedag, werkt Rotterdam alsnog een witte vlek weg. In gebouw De Heuvel aan het Grotekerkplein, pal achter het standbeeld van Nederlands grootste filosoof, opent burgemeester Ivo Opstelten vanavond het Erasmushuis: ‘een kleinschalig educatief publiekscentrum’, waar bezoekers zich kunnen verdiepen in het gedachtegoed van de auteur van het wereldberoemde boek Lof der Zotheid.

„In Rotterdam bestond de geschiedenis tot voor kort niet”, zegt directeur Gré Ploeg van het Erasmushuis. Het bombardement van 14 mei 1940 sloeg zulke diepe wonden in de havenstad dat elke verwijzing naar het eigen verleden sindsdien werd genegeerd en ontmoedigd. Ook op het stadhuis, waar de bestuurders vooral oog hadden voor de wederopbouw, en dus voor de haven. Pas sinds vorig jaar, toen de stad voor het eerst het in 1940 verwoeste gebied (brandgrens) aanlichtte, durft Rotterdam weer terug te kijken, aldus Ploeg.

Historici steggelen nog altijd over de vraag waar de wieg van Gerrit Gerritszoon – de officiële naam van Erasmus – stond: in Gouda of Rotterdam. Feit is dat hij de eerste vier jaar van zijn leven doorbracht in die laatste stad.

Met de opening van het Erasmushuis loopt de stad vooruit op het Erasmusjaar 2011. Dan is het 500 jaar geleden dat Lof der Zotheid verscheen. Mogelijk dat het Erasmushuis ook de bekendheid van de denker zelf zal vergroten. Vijf jaar geleden bleek dat een ruime meerderheid (65 procent) van de Rotterdammers dacht dat Erasmus de ontwerper was van de gelijknamige brug.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Erasmus

Het artikel Erasmus heeft níét de brug ontworpen (28 oktober, pagina 3) vermeldde dat Erasmus 642 jaar geleden geboren werd; dus in het jaar 1366. Zijn vermoedelijke geboortejaar is echter 1466.