Eerste zege van Kramnik bij WK schaken in Bonn

Vladimir Kramnik heeft de tweekamp om het wereldkampioenschap schaken weten te rekken. De Russische grootmeester won gisteren met wit de tiende partij tegen de Indiër Viswanathan Anand. Het was zijn eerste zege in Bonn.

De 38-jarige titelverdediger Anand, die zondag ook al tegenviel maar toen ontsnapte met remise, leidt nog altijd comfortabel met 6-4. Hij heeft, met nog twee reguliere partijen te spelen, genoeg aan een half punt. De elfde partij staat voor morgen op het programma.

Anand, tot dusver erg sterk met de zwarte stukken, gaf na de 29ste zet van zijn vijf jaar jongere uitdager op. Kramnik opende zoals gebruikelijk met de damepion. De regerend kampioen reageerde met de Nimzo-Indische verdediging. In het middenspel verbeterde de Rus langzaam maar zeker zijn positie en hield de favoriet systematisch onder druk.

Voor het eerst deze tweekamp miste Anand de precisie om de zwarte stelling overeind te houden. Hij gebruikte veel bedenktijd, maar vond geen oplossing om de witte dreiging het hoofd te bieden. Na amper drie uur zag hij in dat zijn tweede ‘matchpoint’ op rij onbenut zou blijven.

Een barrage in het met 1,5 miljoen euro gedoteerde evenement is derhalve nog mogelijk. Het publiek in de Kunsthalle van Bonn beloonde de Russische vechtjas met groot applaus. „De hoop sneuvelt als laatste”, reageerde Kramniks Duitse manager Carsten Hensel op de onverwachte verlenging. „We zullen hier strijden tot de laatste patroon.” (ANP)