Eerst tot tien tellen

De sommetjes die moeten worden opgelost.
De sommetjes die moeten worden opgelost.

Het is een bekend feit: achter het toetsenbord vallen remmingen weg en klikken op ‘Verzenden’ is zo gebeurd. Daarna is er niets meer aan te doen. Een mailtje kun je niet terughalen. Het even bekende advies luidt dan ook om mailtjes, zeker emotionele, een paar uur te laten liggen. Na herlezen en kuisen kun je ze altijd nog versturen. Maar juist in opgewonden toestand weet je zéker dat dat nergens voor nodig is. Internetbedrijf Google wil zijn klanten daarom eventjes tegenhouden en ze dwingen tot bedenktijd. Daarvoor heeft Google een snufje geïntroduceerd voor zijn maildienst Gmail. Het heet Mail Goggles (de e-mailbril) en presenteert bij het wegsturen van de mail vijf rekensommen. Deze moeten binnen de minuut correct worden opgelost, anders gaat het versturen niet door. Er is een herkansing in de vorm van vijf nieuwe sommen. En daarna wéér…

Mail Goggles werkt alleen als de klant er op een moment van toerekeningsvatbaarheid om heeft gevraagd. Je moet de dienst als gebruiker namelijk zelf aanzetten. Ook kun je bepalen op welke tijdstippen Goggles moet werken, bijvoorbeeld in het weekend ’s nachts. De gedachte is dat je in zo’n periode mogelijk te vermoeid of te dronken bent om de ontplofbaarheid van je eigen mail te begrijpen. Wie een ochtendhumeur heeft kan kiezen voor de ochtenden. Ook de moeilijkheidsgraad van de sommen is in te stellen. Het eerste niveau bevat eenvoudig optel- en aftrekwerk (69-30; 27+11) en héél simpel vermenigvuldigen (2x1). Maar ook het vijfde en hoogste niveau moet te doen zijn voor wie de basisschool heeft afgemaakt (121/11; 735-165). Het is een moderne versie van ‘tot tien tellen’ alvorens iets onomkeerbaars te doen. Ook is het een bewijs van nuchterheid – al zijn er mensen die onder invloed juist beter gaan rekenen. Goggles is alleen beschikbaar bij Gmail. En zal vooral worden gebruikt door mensen die zo verstandig zijn dat ze het eigenlijk niet nodig hebben. Een vraag is nog: wat doet een vermoeid, geëmotioneerd, beneveld mens wanneer de computer in het holst van de nacht dienst weigert? Makkelijker dan rekensommen maken is het dan om even naar de instellingen te gaan en Goggles uit te zetten. Google heeft er niet aan gedacht dat tijdens de ingestelde uren onmogelijk te maken.

Herbert Blankesteijn