Dalai Lama zoekt naar nieuwe koers voor Tibet

Delhi. De Dalai Lama, de Tibetaanse geestelijk en politiek leider, gelooft niet langer dat een dialoog met de regering in Peking kan leiden tot een autonome status voor Tibet. De 73-jarige Dalai Lama heeft dat afgelopen weekeinde laten weten aan zijn naaste medewerkers. Onduidelijk is of de geestelijk leider van plan is binnenkort te stoppen. Formeel wordt een nieuwe Dalai Lama pas aangewezen na het overlijden van zijn voorganger. Maar eerder dit jaar liet de Dalai Lama al doorschemeren dat zijn verantwoordelijkheden hem zwaar vallen en dat er genoeg ”jonge, gekwalificeerde geestelijk leiders” klaar staan om hem op te volgen. Binnen de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap bestaat, met name onder jongeren, al langer onvrede over het volgen van het zogeheten Pad van het Midden. Daarbij staat absolute geweldloosheid voorop en wordt een autonome status van Tibet binnen het Chinese staatsverband geaccepteerd. De Dalai Lama heeft nu gezegd dat vertegenwoordigers van de Tibetaanse gemeenschap volgende maand bijeenkomen om zich te beraden over een nieuwe koers. Deze week reizen twee gezanten van de Dalai Lama naar Peking.