Daimler 4 weken plat

Werknemers van de Duitse autofabrikant Daimler krijgen een extra lange kerstvakantie. Het concern legt de productie bij fabrieken in Sindelfingen en Untertürkheim een maand stil, in een reactie op de sterk gedaalde autoverkopen. Ook andere Daimler-fabrieken in Duitsland en de Verenigde Staten leggen de productie twee tot vier weken stil, aldus Daimler gisteren.

Het concern brengt de productie in totaal met 45.000 auto’s terug. De productiestop treft 150.000 werknemers. Als de situatie niet verandert, neemt Daimler volgend jaar extra maatregelen.

Vorige week verlaagde Daimler zijn omzet- en winstprognose. Vooral in de Verenigde Staten loopt de verkoop slecht. Het bedrijfsresultaat daalde in het derde kwartaal met tweederde tot 648 miljoen euro, de omzet liep met 7 procent terug tot 23,8 miljard.

Eerder lieten ook Opel en BMW weten in de productie te gaan snijden. Het Franse PSA Peugeot Citroën zei vorige week al zijn productie in het vierde kwartaal met 30 procent terug te schroeven. Renault gaat zijn fabrieken in Frankrijk voor een of twee weken sluiten. (Reuters, AP)