Consument en producent zijn somber

Reisbureaus hebben voor winterse sneeuw- en zonbestemmingen 11 procent minder boekingen verwerkt dan vorig jaar, meldde de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen gisteren. Foto’s Ap This surfer pays the price after he took advantage of Tropical Storm Hanna's waves this morning Friday Sept. 5, 2008, in Myrtle Beach, SC. (AP Photo/Sun-News, Steve Jessmore)
Reisbureaus hebben voor winterse sneeuw- en zonbestemmingen 11 procent minder boekingen verwerkt dan vorig jaar, meldde de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen gisteren. Foto’s Ap This surfer pays the price after he took advantage of Tropical Storm Hanna's waves this morning Friday Sept. 5, 2008, in Myrtle Beach, SC. (AP Photo/Sun-News, Steve Jessmore) Associated Press

Het vertrouwen van consumenten en producenten in de economie is in oktober sterk gedaald. Dit blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd.

De index voor het consumentenvertrouwen stond in de eerste weken van deze maand op -27, tegen -22 een maand eerder. Vooral over de economische vooruitzichten zijn consumenten pessimistisch. Ook de koopbereidheid is afgenomen. „Dit komt vooral doordat consumenten het een veel minder gunstige tijd vonden om grote aankopen te doen, zoals een wasmachine of een auto”, zegt het CBS. Sinds begin 2006 waren consumenten niet zo somber over het doen van grote aankopen. Het onderzoek vond plaats op de eerste tien werkdagen van oktober.

De vertrouwensindex geeft de verhouding aan tussen optimisten en pessimisten. Het cijfer -27 geeft aan dat er 27 procent meer pessimisten zijn dan optimisten. In juli 2007 stond de index nog op +7.

Ook onder producenten daalde het vertrouwen in de economie flink. Het CBS hanteert voor het producentenvertrouwen drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over voorraden gereed product en het oordeel van ondernemers over de orderpositie.

Over de hele linie daalde de index van het producentenvertrouwen van -0,5 over de maand september naar -6,1 over de eerste helft van oktober. Dit is het laagste niveau in meer dan vijf jaar en de grootste afname sinds het CBS in 1985 begon met meten. Ondernemers zijn over alle aspecten van het bedrijfsklimaat somberder. Over zowel de verwachte productie als over de voorraden zijn ze negatiever. Ook het aantal ondernemers dat aangeeft te maken te hebben met dalende orderontvangsten is groter dan het aantal dat een toename zag.

Volgens de ondernemers is de concurrentiepositie op de binnenlandse markt in het afgelopen kwartaal vrijwel gelijk gebleven. Ze verwachten de komende drie maanden een iets lagere afzet op de buitenlandse markt. De bezettingsgraad van de beschikbare productie-installaties is ten opzichte van juli licht afgenomen, van 83,4 tot 83,0 procent.