China pompt miljarden extra in spoorwegen

Met nog eens 234 miljard euro aan infrastructurele investeringen in het Chinese spoorwegnet wil de Chinese staat voorkomen dat de economische groei te snel afzwakt. De nieuwe investeringen, die vandaag bekend werden gemaakt, komen bovenop de lopende projecten van de Chinese spoorwegen ter waarde van bijna 120 miljard euro.

De autoriteiten maken zich zorgen over de afzwakking van de economische groei van ruim 10 procent dit jaar naar 9 en mogelijk 8 procent in 2009 als gevolg van de economische crises in de VS en Europa. De investeringen in het spoor maken onderdeel uit van een reeks maatregelen om de gevolgen van de dalende export naar de VS en Europa op te vangen.

Het geld wordt geïnvesteerd in meer dan 500 nieuwe stations, ruim 40.000 kilometer nieuw spoor en de opheffing van knelpunten rondom de grote steden en industriecentra. Volgens het ministerie van Spoorwegen zullen er alleen al bij de Chinese Spoorwegen 1,5 miljoen nieuwe banen (machinisten, conducteurs, stationpersoneel) gecreëerd worden.

De nieuwe investeringen stonden al op stapel, maar worden in verband met de financiële problemen in het Westen nu versneld uitgevoerd. Grootschalige investeringen in de spoorwegen zijn ook bedoeld om het wegennet te ontlasten. De trein is na de bus het meest gebruikte openbaarvervoermiddel in China en daardoor is het spoorwegsysteem overbelast.

Analisten verwachten dat niet alleen Chinese staal-, cement- en machinebedrijven van de investeringen zullen profiteren, maar ook elektronicabedrijven. Onder de nieuwe projecten bevinden zich verschillende hogesnelheidslijnen. Naast het spoor zal er ook geïnvesteerd worden in de aanleg van nieuwe vliegvelden en wegen. Andere plannen om de daling van de economische groei op te vangen omvatten hulp aan het midden- en kleinbedrijf in de vorm van ruimere kredietverlening, teruggave van exportbelastingen en de instelling van een pensioensysteem voor migrantenwerkers.

Meer over infrastructuur in China via nrc.nl/economie