België steekt 3,5 miljard euro in KBC

Amsterdam. België is gisteren bank-verzekeraar KBC te hulp geschoten met een injectie van 3,5 miljard euro. Het voornaamste doel is de solvabiliteit van de tweede financiële instelling van het land te versterken. Het betreft geen direct aandelenbelang, maar een soort converteerbare lening. De belangrijkste solvabiliteitsratio, de zogeheten core tier 1, wordt opgekrikt tot 8,2 procent. Voor bestaande aandeelhouders betekent de kapitaalinjectie geen verwatering van de winst per aandeel. De transactie, waarmee de Belgische regering instemde, lijkt op de kapitaalinjectie door Nederland bij ING. KBC betaalt 8,5 procent rente over de 3,5 miljard euro, jaarlijks uit te keren mits de bank ook dividend aan haar aandeelhouders uitkeert. Voor het lopende jaar heeft KBC het dividend geschrapt.