Banken blijven kapitaal aanvullen

Er is geen gebrek aan banken die kapitaal nodig hebben. Tot de jongste groep, die probeert de kas weer wat gevulder te krijgen, behoren de Belgische KBC, de Duitse Postbank en de Zweedse Swedbank. Tezamen kondigden zij gisteren aan een bedrag van 6 miljard euro te willen binnenhalen. Het goede nieuws is dat er aanbod lijkt te zijn dat in de toenemende vraag voorziet.

Ondanks de diepere afdaling van de wereld in de crisis, kan er nog steeds op diverse manieren kapitaal worden gevonden. De bank-verzekeraar KBC krijgt een kasinjectie van 3,5 miljard euro van de Belgische staat. Deutsche Postbank, waarvan de meerderheid in handen is van de Duitse autoriteiten, beschikt over een overheidsgarantie voor zijn aandelenemissie van 1 miljard euro op de markt.

Het Noors-Baltische bankconcern Swedbank verwacht zelfs op de ouderwetse manier 12,4 miljard Zweedse kronen (1,2 miljard euro) te kunnen binnenhalen – via de markten, en zonder overheidssteun. Het concern wil één preferent aandeel uitgeven voor iedere twee gewone aandelen.

Bestaande aandeelhouders, die 42 procent vertegenwoordigen van Swedbanks totale aandelenkapitaal, waaronder een groep lokale spaarbanken, garanderen de transactie volledig.

De aanhoudende kapitaalbehoefte strekt zich ook uit tot buiten Europa. Het Japanse Mitsubishi UFJ – dat onlangs een belang nam in Morgan Stanley – zei gisteren op zoek te zijn naar 10,6 miljard dollar via de uitgifte van nieuwe aandelen volgend jaar. Twee andere Japanse banken willen naar verluidt ook ieder 5,4 miljard dollar binnenhalen. De aandeelhouders zouden wellicht niet zo snel bereid zijn geweest vers kapitaal te injecteren, als de overheden niet eerst met geld van de belastingbetalers over de brug waren gekomen, vergezeld van staatsfinanciering en liquiditeitsgaranties.

Toch lijken steeds meer banken eindelijk te hebben ingezien dat het nutteloos is weerstand te bieden aan markten die ijzersterke kernkapitaalniveaus eisen. Gelukkig is dat kapitaal voorhanden, ook al zijn de kosten – in de vorm van rente of overheidscontrole – hoog.

Jeffrey Goldfarb

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com