Aziatische belegger rent weg, en hard

Het leek er op dat Japanse banken niet zo te lijden hadden onder de crisis. Het tegendeel blijkt waar.

De drie grootste banken zijn nu ook hard getroffen en zijn opzoek naar nieuw kapitaal.

Op de 48ste Salon Nautica, de internationale botenshow in Genua, werden onlangs 2.500 boten getoond. (Foto Digital Photoshop)
Op de 48ste Salon Nautica, de internationale botenshow in Genua, werden onlangs 2.500 boten getoond. (Foto Digital Photoshop) Digital Photoshop

Ferm klinkende taal van Aziatische en Europese regeringsleiders afgelopen weekeinde, over nieuwe „stevige, beslissende en effectieve maatregelen”, maakte gisteren geen enkele indruk op Aziatische beleggers. Zij verkochten opnieuw massaal hun aandelen in auto- en elektronicaproducenten, banken en verzekeraars.

De Nikkei-index van de beurs van Japan daalde tot het laagste niveau in 26 jaar. Vrees voor een wereldwijde recessie werd in Japan aangewakkerd door een speculatieve vlucht in yen. De Japanse munt is in amper een maand met 12 procent in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. Beleggers en analisten in Tokio vrezen dat de Japanse export daardoor te duur wordt en exporterende bedrijven extra zware klappen te verwerken krijgen.

Japanse banken leken tot nu toe, net als de Chinese banken, aanzienlijk minder blootgesteld te zijn aan de financiële crisis in vergelijking met Amerikaanse en Europese banken. Maar gisteren werden de drie grootste banken van Japan ook hard getroffen door de beurzencrisis. Ze zijn op zoek gegaan naar nieuw kapitaal.

Mitsubishi Mizuho en Sumitomo Mitsui bevestigden op zoek te zijn naar nieuw geld. Volgens Japanse media overweegt de regering in Tokio een kapitaalinjectie van omgerekend 87 miljard euro. In Azië doet zich het omgekeerde voor van wat er in de VS en Europa gebeurt. De financiële crisis in het Westen, ontwikkelt zich in Azië tot een dreigende economische crisis, terwijl in de VS en Europa de ellende begon in de financiële sector en oversloeg naar de reële economie.

Volgens Japanse media is in het tweede kwartaal van dit jaar een einde gekomen aan de gestage expansie van de Japanse economie en is er geen einde zichtbaar aan de daling van de export naar de VS. Vooral de autofabrikanten, zoals Toyota en Nissan, hebben voortdurend slecht nieuws te melden. De verkopen van Toyota daalden met 32 procent in september en die van Nissan met 36,8 procent.

Aziatische overheden, de Japanse en Zuid-Koreaanse voorop, kondigen allerlei maatregelen aan om het tij te keren. De Japanse premier Aso verscherpte de regels voor short gaan en vergrootte het hulpfonds voor de banken. In Zuid-Korea, waar de Kospi-beurs sinds begin van de maand 20 procent van zijn waarde heeft verloren, werd de basisrente verlaagd met 75 punten tot 4,25 procent.

De beurzen van Hongkong, Shanghai en Shenzhen vertoonden hetzelfde sombere beeld. Shanghai daalde naar ruim 1.723 punten, een nieuw dieptepunt. De beurs van deze metropool stond een jaar geleden op 6.000 punten. Chinese beleggers zijn massaal gevlucht en houden hun geld op de bank, in het illegale circuit of in een oude sok.

Een grootschalige bijeenkomst van 47 Europese en Aziatische leiders, onder wie de Nederlandse premier Balkenende, leverde dit weekeinde in Peking geen concrete resultaten op. De zevende bijeenkomst van de zogeheten ASEM, die geheel in het teken stond van de financiële crisis, fungeerde volgens de Nederlandse premier en de voorzitter van de Europese Commissie Barroso vooral als discussieplatform en opmaat naar de top over de crisis in Washington op 15 november.

De Europese hoofdrolspeler in de Grote Hal van het Volk aan het Plein van de Hemelse Vrede was de Franse president Sarkozy die door de Chinese president Hu als eregast werd behandeld en zich ook zo gedroeg.

De Franse leider, maar ook Barroso, verklaarde dat „Europa en Azië” het geheel eens zijn over de wijze waarop de crisis bestreden moet worden. Details werden echter niet gegeven. Europese diplomaten suggereerden een schisma tussen Europa en Azië enerzijds en de Amerikanen anderzijds.

De Europeanen en Aziaten zouden voor een ingrijpende hervorming van het internationale financiële stelsel zijn met meer transparantie en versterkte controle door overheden op banken, hedgefondsen en de bedrijven die de kredietwaardigheid van andere bedrijven bepalen. De VS zouden dat willen overlaten aan de vrije markt. Sarkozy en Barroso verwelkomden enthousiast de toezegging van de Chinese premier Wen dat China op actieve wijze zal deelnemen aan de Washingtonse top. China onderschreef ook de slotverklaring waarin in een hervormd financieel systeem een grote rol wordt toegekend aan het Internationaal Monetair Fonds.

China was tot nu toe geen grote fan van het „te bemoeizuchtige” IMF en heeft met succes een rapport van het IMF over China geblokkeerd.

Volgens de Franse president is de Washingtonse top net zo belangrijk als de internationale conferentie in Bretton Woods in New Hampshire in 1944. Dat China daar actief aan wil deelnemen, noemde hij grote winst. Ook de Chinese premier Wen zei dat er in Washington besluiten genomen moeten worden en daarmee verraadde hij de toenemende onrust onder de Chinese autoriteiten over de gevolgen van recessies in de VS en Europa.

Overigens zei Wen ook dat de belangrijkste bijdrage die China kan leveren het op peil houden van de hoge economische groei is. Maar of China daarin zal slagen is nog onduidelijk.