Artsen moeten op rekenles

Vanaf deze week gaan duizenden artsen en verpleegkundigen op rekenles. Artsen en verpleegkundigen maken te veel rekenfouten. Per jaar vallen in ziekenhuizen daardoor tientallen doden, blijkt uit onderzoek uit 2006. Vorig jaar bleek uit onderzoek van de Universiteit Maastricht dat slechts 66 procent van een groep van 186 verpleegkundigen grammen kon omrekenen in kilo’s. De helft wist hoeveel milligram er in een microgram zaten. Nog minder medewerkers konden een infuusvloeistof foutloos maken, omdat daarbij moest worden opgeteld, afgetrokken en gedeeld. De onderzoekers vonden de rekenvaardigheid „ontoereikend”. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) heeft daarom samen met Noordhoff Uitgevers een cursusprogramma medisch rekenen opgezet. Het AMC stuurt alle 1.600 verpleegkundigen en 500 artsen naar de rekenlessen. Zeven ziekenhuizen hebben inmiddels al duizenden medewerkers ingeschreven. (NRC)