Arthur Japin krijgt NS Publieksprijs

De NS Publieksprijs gaat naar De overgave van Arthur Japin. De roman kreeg 25 procent van de stemmen en bleef voor Blauw water van Simone van de Vlugt (17%) en de Koranvertaling van Kader Abdolah (13%).

Dat meldde de organiserende Stichting CPNB aan het begin van de middag in het Concertgebouw in Amsterdam. Japin kreeg de prijs (een beeld van Jeroen Henneman, 7500 euro en een spoorwegjaarkaart eerste klas) uit handen van de Amerikaanse Consul-Generaal Marjorie A. Ames.

De overgave is een op uitvoerig onderzoek gebaseerde roman over een Amerikaanse pioniersvrouw die zwaar op de proef wordt gesteld. „De overgave is een boek met respect voor de traditie én gevoel voor humor [...] over verdriet, de verwerking daarvan en over hoe moeilijk het is om te vergeven”, schreef Pieter Steinz in Boeken, 18 oktober 2007. Van het boek zijn inmiddels meer dan 180 duizend exemplaren verkocht.

Aan de verkiezing van het ‘Boek van het jaar’ namen 47.724 deel, dat is een derde meer dan vorig jaar. Volgens de Stichting CPNB stemden vooral veel jongeren: 25 procent van de stemmers was onder de dertig. De andere genomineerden voor de prijs waren Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd, Het recht op terugkeer van Leon de Winter en Eindeloos bewustzijn van Pim van Lommel.

Japin won al eerder de Libris literatuurprijs en schreef drie jaar geleden het Boekenweekgeschenk. In een interview op nrcboeken.nl zei hij eerder deze maand dat hij toch niet zeker weet of hij zich als schrijver beschouwt: „Toen ik in 2006 het Boekenweekgeschenk had geschreven, zeiden mensen: nu heb je het toch wel helemaal gemaakt als schrijver. Dat voelde helemaal niet zo. Ik was pas begonnen, zó voelde het. Ik heb met het schrijven een instrument gevonden om vanuit mijn isolement van vroeger contact te krijgen met andere mensen. Ik wil nu juist alle kanten op gaan. Ik heb deze zomer bijvoorbeeld weer twee keer geacteerd in een stuk, en ik neem nu lessen in iets waarmee ik weer een heel andere kant op kan gaan.”

Lees het hele interview met Arthur Japin en bekijk een 360° foto van zijn werkkamer op nrcboeken.nl