Alicia Keys' botte meezingsoul

Concert: Alicia Keys. Gehoord: 27-10, Ahoy Rotterdam

Ze is net echt. Ze heeft de oogopslag van Beyoncé, een donkere variant van het kapsel van Beyoncé en staat stevig op haar hoge hakken voor een wild rockende soulband. Maar Solange Knowles (22) haalt live geen moment het niveau van haar grote zus, souldiva Beyoncé. Ze staat stijfjes achter de microfoon, heeft een vlakke lage zangstem en wanneer ze uithaalt, is het alleen maar hard en hoog. Een loos staaltje techniek.

Ook het hoofdprogramma valt tegen op deze soulavond in Ahoy. Zeven jaar nadat de New Yorkse soulzangeres Alicia Keys glansrijk debuteerde met Songs In A Minor, is er weinig over van de belofte die ze toen leek. De spannende, geraffineerde en soms lieftallige soul van weleer is verworden tot hapklare meezingsoul met veel gegalm en weinig zeggingskracht. De 28-jarige zangeres presteert het zelfs parels uit haar sterke periode als What A Woman’s Worth en Fallin’ te ontsieren met vocale krachtpatserij die groots en meeslepend moet zijn, maar die de fijnzinnige liedjes juist van alle nuance ontdoet.

Vooral de ballads zijn vanavond opgetrokken uit vuistdikke planken. Of ze nu haar geliefde toezingt dat al zijn geheimen bij haar net zo veilig zijn als bij zijn dagboek (Diary) of dat ze zelfs in periodes van misère weet dat ze een sterke vrouw is (Superwoman), het is effectbejagsoul voor hossende stadions. De klassiek geschoolde pianiste, die evenveel van Stevie Wonder houdt als van Frédéric Chopin, haalt nog eens uit, bespeelt bonkig haar vleugel en beklijft nergens.

Ze kan het nog wel. Zo is er een heerlijke versie van haar klassieke Prince-cover How Come You Don’t Call Me, waarin ze vol gevoel in haar microfoon kruipt en vervolgens de leden van haar begeleidingsband vraagt of die haar pijn begrijpen. Ze antwoorden met een stukje zang of muziek waarin het antwoord besloten zit. Intiem, creatief en een interessante variant van de studioversie. Het is een zeldzaam lichtpuntje in een ongekend belegen presentatie van een jonge zangeres die nu al haar glans lijkt te zijn kwijtgeraakt.