Aanval VS op Syrië 'bemoeilijkt akkoord'

Iraakse politici denken dat de Amerikaanse aanval van zondag op een Syrisch grensdorp de onderhandelingen nog verder kan bemoeilijken over een akkoord dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak regelt. Een hoge Amerikaanse functionaris zei gisteren in Washington dat de leider van een smokkelnetwerk voor buitenlandse strijders naar Irak het doelwit van de aanval vormde en dat hij inderdaad was gedood.

De gezaghebbende Iraaks-Koerdische parlementariër Mahmoud Othman zei gisteren dat „de buurlanden nu goede reden hebben om zich zorgen te maken over de Amerikaanse aanwezigheid in Irak”. Hij voorspelde dat de aanval zal worden gebruikt tegen het ontwerp-troepenakkoord, dat door shi’itische en sunnitische politici al op verschillende punten scherp wordt gekritiseerd omdat het inbreuk zou maken op de Iraakse soevereiniteit. Een prominente shi’itische parlementariër zei dat de aanval op Syrië „de boodschap zendt dat Irak zijn eigen zaken niet controleert”. Het Iraakse kabinet kwam vandaag bijeen om te praten over mogelijke wijzigingen van het ontwerpakkoord.

Amerikaanse ministeries noch het Witte Huis hebben tot dusverre de aanval in het gebied van Abu Kamal in het oosten van Syrië officieel willen bevestigen of ontkennen. Maar een anonieme hoge functionaris zei gisteren in Washington dat met helikopters aangevoerde Amerikaanse speciale eenheden het netwerk van Abu Ghadiya, een vroegere medewerker van Al-Qaeda-in-Irakleider Zarqawi, hadden aangevallen. Zarqawi werd in 2006 gedood. Deze was volgens hem met zijn lijfwachten gedood. Abu Ghadiya zou buitenlandse strijders de grens over naar Irak hebben gesmokkeld. Syrië zegt daarentegen dat acht Syrische burgers bij de aanval om het leven zijn gekomen. (AP, AFP, Reuters)