Aandeel VW vijf keer meer waard

Gekkenhuis op de beurs in Frankfurt. Alle koersen dalen al weken door de kredietcrisis, maar gisteren sloeg het aandeel Volkswagen ineens op hol. En ook vandaag was het raak: een stijging van meer dan 82 procent in de eerste handelsuren. Vanmorgen was het aandeel kortstondig meer dan 1.005 euro waard, bijna vijf keer zoveel als eind vorige week.

Als reden werd het nieuws genoemd dat sportwagenfabrikant Porsche Volkswagen volledig wil overnemen. Echt verrassend was die bekendmaking niet – al veel eerder liet Porsche weten belangstelling voor Volkswagen te hebben – maar in het huidige beursklimaat kunnen dergelijke mededelingen grote effecten hebben.

Zo kon het gebeuren dat het aandeel Volkswagen op de beurs in Frankfurt tot circa 200 procent steeg, en het ene na het andere record sneuvelde. Omdat de waardepapieren van VW ongeveer 13 procent van de Deutsche Aktienindex (DAX) vertegenwoordigen, had de handel in VW als neveneffect dat de beursbarometer van Frankfurt vanmorgen 10 procent steeg.

Dit is de hoogste waardestijging ooit van een DAX-aandeel. „Ik weet niet of we hier blij mee moeten zijn. Het is vooral kenmerkend voor het huidige instabiele beursklimaat”, zei een aandelenhandelaar vanmorgen.

Volkswagen en Porsche zijn historisch nauw verweven. Porsche bezit al ruim 42 procent van de aandelen VW en wil 75 procent in handen krijgen. Ruim 20 procent is eigendom van de deelstaat Nedersaksen, die hiermee nog steeds een vetorecht in de onderneming heeft. Dit aandelenbezit wordt door de Europese Unie aangevochten.