1.800 lastige jeugdgroepen

Nederland telt 1.800 overlastgevende jeugdgroepen. Zeker honderd daarvan zijn jeugdbendes die zich bezighouden met criminaliteit.

Dat blijkt uit onderzoek waarover RTL Nieuws gisteren berichtte. De politie kan de bendes niet allemaal aanpakken en zegt honderden extra agenten nodig te hebben die specifiek de jeugdgroepen aanpakken. Volgens Erik Akerboom van de Raad van Hoofdcommissarissen wordt het geweld dat de bendes hanteren en de misdrijven die ze plegen steeds ernstiger. „Waar ik mij zorgen over maak, is de grimmigheid binnen die groepen”, zei hij gisteren op de televisie. „Dat je het al snel hebt over geweld, intimidatie, bedreiging en patserig gedrag.”

Uit het RTL-onderzoek blijkt dat de regio Rotterdam-Rijnmond de meeste bendes telt: 193. Daarvan zijn er elf crimineel. De regio Amsterdam-Amstelland heeft de meeste criminele jeugdgroepen: twaalf. Drenthe heeft slechts één overlastgevende jeugdbende, Gelderland-Midden heeft 16 jeugdgroepen waarvan één crimineel, Zeeland 19 waarvan twee crimineel.

Lastige jeugdgroepen worden door de politie en jeugdwerkers ingedeeld in drie categorieën: hinderlijk, overlastgevend of crimineel. Hinderlijk is bijvoorbeeld lawaai maken en brutale opmerkingen. Bij een overlastgevende groep gaat het bijvoorbeeld om agressief en intimiderend gedrag, vernieling en lichtere vormen van criminaliteit zoals winkeldiefstal. Een criminele groep maakt zich schuldig aan allerlei strafbare feiten. Leden van een criminele groep schrikken niet terug voor het gebruik van geweld.

Akerboom zei tegenover RTL dat hij een tendens ziet dat jeugdgroepen zich beter gaan organiseren en zich buiten hun eigen gebied begeven. „Dan heb je het niet meer over jeugdgroepen maar meer over criminele organisaties.” Kinderen die tot een jeugdgroep behoren zijn soms erg jong.