Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Train je geheugen inhuis

Met een beetje training is het geheugen al te verbeteren, zegt Rick de Jong (39).

De deelnemer aan de geheugenkampioenschappen maakt zelf ‘wandelingen’.

Stel, je wilt een boodschappenlijstje onthouden. Neem in gedachten een plek die je goed kent, je huis bijvoorbeeld. Maak een denkbeeldige tocht door je huis en zet spullen op een gekke plaats, zoals wortelen op de deurmat. Die beelden zul je je later herinneren. Foto David Galjaard
Stel, je wilt een boodschappenlijstje onthouden. Neem in gedachten een plek die je goed kent, je huis bijvoorbeeld. Maak een denkbeeldige tocht door je huis en zet spullen op een gekke plaats, zoals wortelen op de deurmat. Die beelden zul je je later herinneren. Foto David Galjaard Galjaard, David

Als Rick de Jong (39) een lange lijst met getallen moet onthouden, maakt hij in gedachten vaak een wandeling door zijn woonplaats Oss. In zijn verbeelding zet hij de cijfers op daken van huizen, in bloemperkjes en op lantaarnpalen. „Dat klinkt misschien gek, maar het is een bekende geheugentechniek”, zegt De Jong. „Het wordt de reismethode genoemd.”

De Jong is de enige Nederlander die meedoet aan de World Memory Championships in Bahrein. De wereldgeheugenkampioenschappen, op z’n Nederlands gezegd, beginnen vandaag en duren tot zondag.

Het idee van de reismethode – die door bijna alle geheugenkampioenen wordt gebruikt – is dat je een plek in gedachten neemt die je goed kent: je huis of kantoor bijvoorbeeld (hoe meer kamers en gangetjes, hoe beter). Wanneer je een lange lijst getallen of voorwerpen in je geheugen moet prenten, maak je een denkbeeldige tocht op die plek en zet je alles wat je moet onthouden in de goede volgorde neer. Stel: je wilt een boodschappenlijstje onthouden. Dan zet je in verbeelding bijvoorbeeld een fles wijn in de gang, een gesneden brood in de badkuip en een biefstuk op wc.

„Die beelden blijven hangen”, zegt De Jong. „Je maakt de wandeling daarna in je gedachten opnieuw om je alle voorwerpen of cijfers weer te herinneren. Dat werkt heel goed, al vereist deze methode wel training. En mijn probleem is dat ik vaak extreem veel probeer te onthouden. Mijn huis is niet groot genoeg meer en dus gebruik ik vaak denkbeeldige wandelroutes door Oss.”

De Jong kan inmiddels binnen een kwartier 218 getallen in zijn hoofd prenten. Hij komt daarmee al aardig in de buurt van de prestaties van ’s werelds beste ‘geheugenatleten’ – mensen die er een sport van hebben gemaakt om gigantische hoeveelheden informatie zo snel mogelijk te memoriseren.

Zij nemen het enkele malen per jaar tegen elkaar op tijdens geheugentoernooien in wereldsteden zoals New York en Londen. Op het officiële wereldkampioenschap dat plaatsvindt in Bahrein, hoort De Jong nog niet bij de favorieten. Hij bungelt rond plaats 100 op de officiële wereldranglijst voor geheugenatleten. Maar hij is vastbesloten aansluiting te vinden bij de wereldtop.

De Jong kwam op het idee toen hij vorig jaar een boek las over geheugentechnieken. „Het verbaasde me hoe goed het werkte. Nu oefen ik in aanloop naar het WK elke dag ongeveer drie tot vier uur met het in mijn geheugen prenten van getallen. Als je binnen zestig minuten duizend getallen uit je hoofd kunt leren en binnen twee minuten een door elkaar geschud pak kaarten kunt onthouden, kom je in aanmerking voor de rang van geheugengrootmeester. Er zijn in de hele wereld maar 68 mensen met die titel.”

In zijn dagelijks leven profiteert De Jong al veelvuldig van zijn geheugentraining, bijvoorbeeld bij zijn werk als griffier op de rechtbank in Den Bosch. „Ik ken de telefoonnummers van alle rechtbankwerknemers uit mijn hoofd. Daarnaast vergeet ik bijna nooit een naam bij een gezicht. Dat zijn grote voordelen waarvan iedereen met een beetje geheugentraining al zou kunnen profiteren.”

Meer informatie over het WK op: www.worldmemorychampionships.com