Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Waarom Windows 6.1 Windows 7 heet en op Windows V… lijkt

Over een weekje wordt de eerste pre-bêta versie van Windows 7, de opvolger van Vista, openbaar gemaakt. Bezoekers van de Professional Developers Conference conferentie krijgen een prille testversie van Microsofts nieuwe besturingssysteem. Kort daarna verschijnt er een publieke testversie, net zoals destijds met Vista. Het is inmiddels zeker dat Windows 7 Windows 7 gaat heten.

startmenu_windows7

Startmenu Windows 7 Startmenu Windows 7

Over een weekje wordt de eerste pre-bêta versie van Windows 7, de opvolger van Vista, openbaar gemaakt. Bezoekers van de Professional Developers Conference conferentie krijgen een prille testversie van Microsofts nieuwe besturingssysteem. Kort daarna verschijnt er een publieke testversie, net zoals destijds met Vista.

Het is inmiddels zeker dat Windows 7 Windows 7 gaat heten. Een duidelijke naam, zo schrijft Mike Nash van Microsoft op zijn Windowsvistablog, en de eerste keer dat de werknaam ook de daadwerkelijke productnaam wordt. Geen jaartal als Windows 95 of 98, geen aparte naam als NT, XP of Vista. maar gewoon weer een versienummer, omdat het volgens Microsoft de zevende versie van Windows wordt.

Eric Traut legt in dit filmpje hieronder uit wat de vorige generaties Windows waren, en laat ze zien door middel van een rijtje virtuele besturingssystemen. Daar valt wel wat op af te dingen, want niet alle Windows-versies waren geheel nieuw. Eigenlijk zou Windows 7 daarom Windows 6.1 moeten heten…

(of zie deze high-res versie van Trauts filmpje)

Hoe gaat Windows 7 eruit zien?

Op basis van de eerste demo’s lijkt het nog erg veel op Windows Vista. Dat is ook de bedoeling, zegt Microsoft topman Steve Ballmer in een recent interview: Het wordt Vista, maar dan met verbeteringen in de user interface (gebruiksvriendelijker) en verbeterde prestaties. En het wordt geen tweede service pack (SP2) voor Windows Vista: Vista SP2 komt nog uit voordat Windows 7 in de winkel ligt.

wordpad_1.pngWindows 7 krijgt vermoedelijk een ribbon, de bredere menubalk van de nieuwste Office-versie, die straks ook in Wordpad en Paint te vinden is. Dat schrijft Microsoftwatcher Mary-Jo Foley . Zij kreeg een premature testversie onder ogen en denkt dat Windows 7 zelfs al eind dit jaar in de winkels zou kunnen liggen.

Een Chinese blogger liet al wat screenshots van een testversie van Windows 7 lekken. Het startmenu (afb. boven) lijkt inderdaad als twee druppels water op Vista, de Ribbon in Wordpad (rechts) is nieuw.

De nadruk in windows 7  komt te liggen op touchinterface, denk aan functionaliteit zoals die van Windows Surface, de computertafel die je met je handen kunt besturen. Eerder dit jaar lieten Bill Gates en Steve Ballmer daarvan al een voorproefje zien.

Daarnaast moet Windows 7 ook een stuk lichter worden. Zoals in het filmpje hierboven wordt getoond, is de uiteindelijke kern van het systeem niet meer dan 100 bestanden, in totaal 25 MB groot. Minwin wordt die verzameling bestanden intern genoemd. Heel wat anders dan de gigabytes die Vista vergt, legt de spreker uit.  De footprint van Windows 7 zal uiteindelijk kleiner worden, is de verwachting.

Tenslotte is de verwachting dat Microsoft tegelijk met Windows 7 een vorm van computer as a cloud introduceert. Daarbij bevindt de data van de gebruikers zich niet alleen op de pc of laptop, maar ook in een ‘wolk’ op het web. Makkelijk te benaderen vanaf elke computer, en documenten zijn makkelijk te delen zoals je dat bijvoorbeeld bij Google Documents ziet. Het zou ook kunnen dat die funcionaliteit meer in Office te vinden zal zijn.

Apple vs PC: the V. Word

Ondertussen reageert Apple op de I’m a PC campagne van Microsoft. En wel door de PC-guy te laten worstelen met het V-woord (Vista), dat niet genoemd wordt in de nieuwste reclamecampagne van Windows.


Om nog wat olie op het vuur te gooien: laptops met Windows zijn volgens deze berekening een stuk voordeliger dan de nieuwe generatie MacBooks.

Maar lees ook deze vergelijking over de MacTax (met dank aan Kelder)