Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Zeker twee doden bij aanslag in Ingoesjetië

Twee Russische militairen zijn zaterdag omgekomen toen ze in een hinderlaag liepen in Ingoesjetië. Dat hebben autoriteiten in de Russische deelrepubliek gezegd. Ingoesjetië grenst aan Georgië en is gelegen ten noordoosten van de opstandige Georgische regio Zuid-Ossetië. Volgens onofficiële bronnen zou het dodental veel hoger liggen.

Volgens het plaatselijke ministerie van Binnenlandse Zaken werd het konvooi van tien Russische legervoertuigen bij de hoofdstad Nazran met granaatwerpers en machinegeweren door opstandelingen onder vuur genomen. Daarbij zouden twee doden zijn gevallen en raakten negen anderen gewond.

Een lokale politiewoordvoerder zei eerder dat minstens veertig doden waren gevallen bij de aanval, maar het ministerie ontkent dat. Het ministerie heeft de plaats van de aanslag afgezet, waardoor onafhankelijke verificatie van het dodental niet mogelijk is.

Volgens de politiewoordvoerder zouden op een na alle Russische militairen zijn gedood bij de aanslag. „De soldaten slaagden er niet eens in om zich te verdedigen omdat een aantal van hun voertuigen was geraakt door granaten.” De oppositiewebsite Ingushetia.org meldde gisteren dat meer dan vijftig doden waren gevallen, verspreid over twee aanvallen.

In Ingoesjetië is het al langer onrustig. Bij geweld door opstandelingen, fundamentalisten en criminelen vallen wekelijks doden. De laatste weken neemt het geweld echter scherp toe volgens de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial. Zeven weken geleden werd de voormalige eigenaar van Ingushetia.org vermoord. Dat leidde tot verdere spanningen. (BBC, Reuters)