Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Zege voor Feyenoord zou weer ?leuk? zijn

Als Ajax, Feyenoord en PSV in de eredivisie wedstrijden verliezen is dat volgens veel voetballiefhebbers „juist leuk”. NAC, FC Groningen en AZ als de nummer één, twee en drie van de eredivisie heet dan „een verademing”. In de competitie, die al decennia wordt gedomineerd door de drie topclubs uit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, lijken provincieclubs als NAC, FC Groningen, AZ, FC Twente en SC Heerenveen mee te gaan strijden om de landstitel.

Twee seizoenen geleden was het AZ van Louis van Gaal dicht bij een machtsovername. De formatie uit Alkmaar leek aan het eind van de competitie handig gebruik te maken van de misstappen van Ajax, Feyenoord en PSV. AZ kreeg lof voor de aantrekkelijke speelwijze. Op de slotdag van het seizoen bezweek AZ onder de druk en zag de club na een nederlaag tegen Excelsior het kampioenschap aan zich voorbij gaan. Het zakelijke PSV had zijn abonnement op de titel met een jaar verlengd.

De status van AZ veranderde vorig seizoen van outsider tot titelfavoriet. Ajax, Feyenoord en PSV zouden wel eens voorbijgestreefd kunnen worden door de club van multimiljonair Dirk Scheringa. Ondanks een investering van tientallen miljoenen in nieuwe spelers kon AZ niet aan de verwachtingen voldoen. De ploeg van Van Gaal werd het lachertje van het seizoen.

NAC, FC Twente en SC Heerenveen groeiden vorig jaar uit tot de revelaties van de eredivisie. Deze clubs waren ook niet constant genoeg om zich te mengen in de titelstrijd tussen het uitgeholde PSV en Ajax. Het kampioenschap ging voor de vierde keer op rij naar Eindhoven.

Het huidige seizoen is zes speelrondes oud en de provincieclubs hebben de macht voorlopig overgenomen. En Feyenoord is na nederlagen tegen clubs als Heracles, FC Groningen, NEC en Willem II verworden tot een club waarvoor een overwinning ook wel weer eens „leuk” zou zijn.

Koen Greven