Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Privacy

Website schaadde privacy ‘reaguurders’ van blog GeenStijl

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De ‘zwarte lijst’ met adressen van GeenStijl-bezoekers (‘reaguurders’), die een concurrerend weblog in september verzamelde, is illegaal. GeenCommentaar.nl heeft de Wet bescherming persoonsgegevens overtreden. Het blog had de zogenoemde IP-adressen van bezoekers niet mogen opslaan zonder dat te melden en te zeggen waarom die adressen werden verzameld. Dat oordeelde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vorige week.

GeenCommentaar verkreeg de adressen door een valse adhesiebetuiging aan het krakersblad Bluf! online te zetten. Die ontaardde in een massale scheldpartij na een oproep op GeenStijl. Van iedereen die via GeenStijl op GeenCommentaar.nl kwam en reageerde, bewaarde het blog het IP-adres. Het CBP beschouwt dat als een persoonsgegeven. GeenCommentaar wilde de adressen gebruiken om de ‘cyberhooligans’ van discussiefora te weren.

GeenStijl kreeg vorige week geen gelijk in een klacht bij de Raad voor de Journalistiek over een artikel in de Volkskrant. De kop, ‘GeenStijlgeneratie bedreigt erop los’, boven een stuk over de bedreiging van politici, was volgens GeenStijl tendentieus, ongefundeerd en nodeloos grievend. Volgens de Raad is het echter gebruikelijk dat een kop scherp wordt aangezet. De krant heeft zorgvuldig gehandeld, aldus de Raad.

Meer over de ruzie op: www.geencommentaar.nl/index.php/geenstijlchecker;

Radio 1 profiteert nog niet van vernieuwing

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De nieuwe programmering die Radio 1 op 25 augustus invoerde, heeft nog niet geleid tot meer luisteraars. Dat blijkt uit de tweemaandelijkse luistercijfers die het bureau Intomart GfK vorige week publiceerde. Radio 1 haalde in augustus en september een marktaandeel van 7,6 procent, 0,3 procentpunt minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Radio 1 trok ook minder luisteraars dan in de zomer, maar die cijfers zijn vertekend vanwege het EK voetbal en de Tour de France. Radio Veronica boekte in augustus en september de meeste winst. Het station met hits uit de jaren tachtig en negentig haalde een marktaandeel van 6,3 procent; 0,8 procentpunt meer dan in 2007. De gezamenlijke regionale stations verloren luisteraars, maar blijven wel het best beluisterd. Daarna volgt Radio 538.

Meer luistercijfers bij het Radio Adviesbureau: www.rab.fm